Путин потписао нови закон: Русија мења поступак формирања Владе

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је закон на нивоу федерације који подразумева увођење новог поступка формирања Владе.

Како је саопштено из Путинове администрације, убудуће ће извршну власт спроводити Влада, али и други федерални органи под заједничким руководством председника, док је раније то чинила искључиво Влада.

Поред тога, уводи се и нова процедура именовања премијера – председник ће моћи да га именује само у случају да је његово именовање потврдила Државна дума (Доњи дом руског парламента), док је раније за тако нешто била потребна сагласност и Савета федерације (Горњи дом руског парламента).

Поред тога, уколико посланици Државне думе у три наврата одбаце кандидатуру одређеног премијера, председник ће имати право да га именује самостално.

Истовремено, министре безбедносних структура председник ће такође имати право да именује али само након добијене сагласности Савета федерације, док ће остале именовати Државна дума на предлог премијера.

Као и по питању премијера, и заменике ће председник моћи да именује самостално уколико посланици Државне думе три пута одбаце њихову кандидатуру.

Такође, убудуће оставка премијера неће подразумевати и пад Владе, већ ће председник имати право да именује новог без утицаја на остале министре.

Саму структуру Владе, као и раније, опредељиваће сам председник Русије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала