Рампа Бугарске за Скопље на путу ка ЕУ

© Depositphotos.com / BlooduaЗграда парламента Бугарске у Софији
Зграда парламента Бугарске у Софији - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска је и званично обавестила Европску комисију да се противи преговарачком оквиру за приступање Северне Македоније Европској унији, објавио је Бугарски национални радио позивајући се на изворе у Министарству.

Састанак шефова дипломатија ЕУ  у вези с овом темом био је заказан за 10. новембар али је данас одложен за 17. новембар јер су шеф немачке дипломатије Хајко Мас и његов заменик Михаел Рот били принуђени да оду у изолацију после сусрета са замеником бугарског министра спољних послова Петком Дојковим код којег је дијагностификован ковид 19.

Званична Софија је и раније упозоравала да неће одобрити преговарачки оквир јер Северна Македонија не прихвата њене захтеве: да одустане од идеје о македонској националној мањини у Бугарској, да уместо македонског језика уведе формулацију „званични језик Северне Македоније“, да одустане од језика мржње и вређања Бугара који се могу видети у медијима али и на споменицима.

Прва међувладина конференција Северне Македоније и ЕУ била је предвиђена за децембар, али је за њено одржавање потребно одобрење Софије.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала