Русија: Инцидент са Наваљним – изрежирани дилетантизам

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoРуски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни
Руски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација око наводног тровања руског опозиционара Алексеја Наваљног је ништа друго него дилетантски изрежирани спектакл са циљем да се Русији уведу додатне санкције, саопштено је из руског Министарства иностраних послова.

Како се наводи, реч је о синхронизованој акцији неколицине западних земаља које не показују ни најмању намеру да „покушају да истраже овај случај“.

С тим у вези, из руског спољнополитичког ресора наводе да се званична Москва, у вези са целокупном ситуацијом око Наваљног, нада да ће Берлин ипак испунити своје међународне правне обавезе и покренути сарадњу по питању тровања руског опозиционара.

Поред тога, руске власти се надају и да ће се Немачка суздржати од било какве вештачке политизације ситуације са Наваљним, будући да то наноси колосалну штету руско-немачким билатералним односима.

Истовремено, огласило се и Министарство унутрашњих послова Русије које је навело да Москва није добила ни од Немачке, али ни од Шведске ни Француске, било какав одговор на питања око правне помоћи поводом случаја са Наваљним.

„У питању је чиста колективна кривица евроатлантских земаља које очигледно заборављају на постојање међународног права, када је у питању Русија, а уместо дијалога заснованог на узајамном поштовању преферирају дипломатију путем медија“, наводи се у саопштењу руске полиције.

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних трова „Новичок“. Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала