Русија: Не испитујемо оружје у свемиру, већ свемир истражујемо у мирољубиве сврхе

© Фото : PixabayСнимак Земље из свемира
Снимак Земље из свемира - Sputnik Србија
Пратите нас
Активности Русије у свемиру немају никакву конфронтациону оријентацију, не стварају сметње или потешкоће у функционисању свемирских летелица других држава, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Министарство је указало на још једну неутемељену оптужбу америчких званичника, америчке секретарке Ратног ваздухопловства Барбаре Барет и команданта америчких Свемирских снага Џона Рејмонда, против Русије у вези са развојем и испитивањем земаљског и свемирског оружја против сателита.

„Сматрамо овај напад делом пропагандне кампање коју је покренуо Вашингтон ради дискредитације руских свемирских активности и наших иницијатива за спречавање трке у наоружању у свемиру“, наводи се у коментару на сајту Министарства спољних послова Русије.
Генерални директор руске свемирске корпорације Роскосмос Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија
Рогозин: Нажалост, оружје ће бити распоређено у свемиру

Министарство је додало да колеге из Сједињених Америчких Држава поново покушавају да ситуацију прикажу у искривљеном облику како би скренули пажњу међународне заједнице са стварних претњи у свемиру, како би оправдали своје кораке за размештање оружја у свемиру и прибавили додатна средства у те сврхе.

„Наглашавамо да активности Русије у свемиру немају конфротациону орјентацију, не стварају сметње или тешкоће за рад свемирских летелица других држава и спроводе се строго у складу са међународним правом, укључујући основни Уговор о свемиру из 1967. године“, нагласило је министарство.

Министарство спољних послова указало је да Русија даје приоритет недискриминаторској употреби и истраживању свемирског простора искључиво у мирољубиве сврхе, а то потврђују и иницијативе које промовише Москва уз подршку држава истомишљеника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала