Сергеј Шојгу осам година на бранику отаџбине /видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија
Пратите нас
На данашњи дан 2012. године Сергеј Шојгу је дошао на чело Министарства одбране Русије. Од тог дана он непрекидно ради како би осигурао безбедност своје земље, преноси телевизија „Звезда“.

Како оцењује телевизија, у протеклих осам година моћ и ауторитет Оружаних снага Русије су се вишеструко повећали.

Под контролом Шојгуа се реализује програм наоружавања армије. Војска је већ добила најновије борбене системе, којима нема равних у свету – на авионе инсталирају системе „Кинџал“ који су у стању да савладају било који систем противваздушне одбране, стратешке ракетне снаге су добиле системе „Авангард“ са навођеним бојевим главама, са фрегате „Адмирал Горшков“ недавно је лансирања хиперсонична ракета „Циркон“. То су само неки од примера.

У суштини, удео савременог наоружања у војсци је премашио 70 одсто. Поређења ради, 2013. године је војска имала свега 16 одсто таквог наоружања. Кључни задатак који је Шојгу поставио јесте да се војска обучи да ефикасно користи ту моћ. За осам година, колико је Шојгу на челу Министарства одбране, знатно је повећана интензивност борбене обуке.

Сваке године се у војсци одржава више од 2.000 војних вежби и маневара. Изненадне провере се одржавају четири пута чешће него раније. Оружане снаге Русије су данас константно у приправности. Њихова ефикасност је потврђена и током успешне операције у Сирији.

Под будним оком Сергеја Шојгуа широм Русије се интензивно граде војни објекти. Министар лично прати ситуацију да официри и њихове породице имају смештај.

Спектакуларан снимак из дрона: Главни храм руске војске ноћу /видео/ - Sputnik Србија
Десет импресивних чињеница о главној богомољи руске војске /видео/

Још један пројекат који је министар лично надгледао је изградња Главног храма Оружаних снага и музејског комплекса „Пут сећања“, који су отворени у парку „Патриот“. Они сада представљају духовни центар руске војске, где се пажљиво чува сећање на подвиге руске војске.

Модернизована руска војска је ефикасна и у мирнодопско време. Сада, у време пандемије вируса корона, то је постало очигледно. Војни градитељи су у рекордном року подигли 16 медицинских комплекса широм Русије. Војни лекари су спасили на хиљаде живота по руским регионима, али и у иностранству – у Србији, Италији, Јужној Осетији. Прву у свету вакцину против вируса корона су направили стручњаци Министарства одбране Русије, заједно са колегама из института „Гамалеја“.

Ако се негде догодио пожар, поплава, несрећа – Оружане снаге Русије прве притичу у помоћ, што су доказале небројено пута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала