Тачи оптужен за најмање 98 убистава

© AP Photo / Visar Kryeziu Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи
 Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши официри ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су пред судом у Хагу за најмање 98 убистава.

Они су оптужени за злодела почињена у 34 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи ће пред судије у Хагу изађи у понедељак, 9. новембра у 15 сати.

Оптужница Тачија и остале у 10 тачака терети за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у по пет тачака, као злочини против човечности и ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и остали сносе и индивидуалну и командну одговорност. Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба ОВК - Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као заменик команданта и портпарол.

У привременој влади Косова, проглашеној у марту 1999, Тачи је био премијер, Весељи министар за обавештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Краснићи портарол.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били чланови удруженог злочиначког подухвата, заједно са бројним другим официрима и припадницима ОВК, те члановима привремене владе Косова, од којих су у оптужници именовани Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сулејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

CC BY-SA 2.0 / Photo RNW.org / KosovoРамуш Харадинај и Хашим Тачи са припадницима терористичке организације ОВК - архивска фотографија
Тачи оптужен за најмање 98 убистава - Sputnik Србија
Рамуш Харадинај и Хашим Тачи са припадницима терористичке организације ОВК - архивска фотографија

Циљ тог злочиначког удружења, по оптужници, био је „постизање и примена потпуне контроле над целим Косовом средствима која су укључивала незаконито застрашивање, злостављање, подвргавање насиљу и уклањање оних које су сматрали противницима“.

Постизање тог циља подразумевало је злочине, а Тачи и остали чланови злочиначког удружења делили су намеру да злодела буду почињена.

Жртве су била „лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова - Срби, Роми и Ашкалије, католици цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима, Албанци који су подржавали Демократски савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК“.

„Чланови удруженог злочиначког подухвата спровели су свеобухватне или систематске нападе на цивилно становништво, које су сматрали противничким, на Косову и подручјима северне Албаније, најкасније од марта 1998. до септембра 1999“, пише у оптужници.

Оптужени и њихови саучесници „активно су противнике идентификовали и узимали за мету, отимали, испитивали и злостављали. Најкасније од априла 1998... припадници ОВК су држали локације на којима су стотине противника биле притворене, злостављане и/или убијане“, пише у оптужници.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи не само да су "издавали наређења" о третману противника ОВК, него су и "лично учествовали у поступању (према њима) на терену" односно у "застрашивању, испитивању, малтретирању и притварању".

Са својих високих положаја, оптужени су припремали и спроводили планове за остварење циља злочиначког удружења и учествовали у "омогућавању, прихватању, охрабривању и помагању злочина", пише у оптужници.

© AP Photo / Visar KryeziuИако су за злочине знали, пропустили су да спроведу истрагу и казне починиоце.
Тачи оптужен за најмање 98 убистава - Sputnik Србија
Иако су за злочине знали, пропустили су да спроведу истрагу и казне починиоце.

Иако су за злочине знали, пропустили су да спроведу истрагу и казне починиоце.

У више општина на Косову, као и у регионима Кукеша и Хаса у Албанији, оптужени су, са другим члановима злочиначког удружења, спровели "кампању прогона" свих које су сматрали противницима на "политичкој или етничкој основи".

Припадници ОВК су, по оптужници, противнике незаконито хапсили и притварали под нељудским условима, пребијали их и мучили, злостављали физички и психички и убијали.

Такви незаконити притвори постојали су у Ликовцу, Јабланици, Лапушнику, Дреновцу, Малишеву, Бајгори, Лапаштици, Злашу и Клечки, Приштини, Призрену, Урошевцу, Гњилану, Сувој Реци, Витини и Новом Брду на Косову, као и у Цахану и Кукешу у Албанији.

У оптужници пише да су притвореници, већином Албанци, стално пребијани, вређани и на разне начине малтретирани. Неки су "сечени ножевима" и рањавани хицима, а неки подвргавани "симулацији дављења".

Једном притворенику су "вађени зуби кљештима", а други је "када је затражио воду, био принуђен да попије разређивач".

Двојица притворника су били натерани да секусално опште пред осталима.

Убиства притворених и отетих, по оптужници, припадници ОВК починили су у Ликовцу, Јабланици, Лапушнику, Дреновцу, Малишеву, Бајгори, Лапаштици, Подујеву, Злашу, Клечки, Призрену и Ораховцу на Косову и у Кукешу у Албанији.

Сва имена притворених и жртава у објављеној оптужници су редигована да би се заштитио њихов идентитет. На списку попришта убистава у оптужници, највише жртава - 24, пронађено је на локацији Волујак код Клине, на којој су, како се верује, припадници ОВК 1998. стрељали отете Србе.

Редигована верзија оптужнице објављена је пошто су синоћ Тачи, Весељи и Сељими смештени у судски притвору у Схевенингену. Иако су они тврдили да су се добровољно предали, суд је саопштио да су "ухапшени".

Краснићи је прекјуче био ухапшен у Приштини и пребачен у Хаг. Он ће први пут бити изведен пред судију у понедељак, 9. новембра.

Тачи, Весељи и Сељими ће се, такође, убрзо наћи пред судијом. Оптужени имају рок од 30 дана од првог појављивања у суду да се изјасне о кривици.

Оптужницу против Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија, тужилац Џек Смит поднео је крајем априла, а ступила је на снагу 26. октобра када ју је потврдио судија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала