Андрија Мандић: Срби ће бити конститутивни народ у Црној Гори

Пратите нас
Предлог састава црногорске владе мандатара Здравка Кривокапића не делује обећавајуће, али важно је да ДПС оде, каже један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Андрија Мандић. Он каже да ће доћи моменат када ће Срби бити конститутивни народ у Црној Гори.

Мандић поручује да су сви који буду у новој влади дужни да испуне очекивања и изборну вољу грађана, а то су, пре свега, најбољи односи са Србијом.

Мандић у интервјуу за Танјуг истиче да ће свака чланице те коалиције сама донети одлуку да ли ће подржати предложену владу, а да ће се његова Нова српска демократија о томе изјаснити наредних дана.

"Предложићу да се ни по коју цену не дозволи останак на власти ДПС-а. Расправљаћемо на органима странке и донети одлуке у складу са жељом а људи који су гласали на изборима. Да ли ћемо у потпуности моћи да одговоримо њиховим захтевима и да ли ће све моћи да буде урађено сада, у првом изборном циклусу - мислим да нећемо успети", рекао је Мандић.

Као да неко чува тековине Мила Ђукановића

Он је навео да су грађани на изборима јасно саопштили да желе корените промене у Црној Гори, па је самим тим, истиче, боље да постоји било какав предлог владе него да нема никаквог.

"Сам састав владе и оно што се дешавало у претходна два месеца не делује обећавајуће, али у демонтажи режима је важно да се почне од нечега и са неким", рекао је Мандић.

Он је навео и да је власт Мила Ђукановића оборена доминантно снагом српског народа и свих који су претходних година водили снажну политичку битку против ње.

Међутим, онда се, примећује Мандић, испоставило да су се разни међународни фактори, посебно западни, и неки који нису учествовали на изборима, славодобитно појавили и почели да упиру прстом у оне који су учествовали на изборима и говоре како њих интересују фотеље и власт.

"Ево, предложена је влада, па се јасно види кога интересују фотеље и власт, ко је заслужио да се тамо нађе и ко није заслужио", одговара Мандић.

На констатацију да су "намирени" сви коалициони партнери, изузев коалиције "За будућност Црне Горе", Мандић је рекао да није у питању намиреност, већ да српски политички представници неће добити прилику да раде у интересу оних који су их гласали.

"Просто, као да је неко желео да и кроз овај политички исказ сачува све тековине Мила Ђукановића. Као да је нека дуга невидљива рука Главног одбора ДПС, постављала правила како треба да се бира ова влада", рекао је он.

Ако амабасаде састављају владу - избори нису потребни

Упитан како то да се мандатар потпуно окренуо ка најмањем коалиционом партнеру, Мандић каже да не зна како је до тога дошло.

"Али, оно што знам је да је инострани фактор, који мандатар такође веома цени и поштује, као и мали коалициони фактор, имао доминантан утицај, према ономе што сам чуо од мандатара, на његове поступке и изборе. У једном тренутку сам саопштио, ако већ амбасаде треба да састављају владу Црне Горе онда нам нису потребни ни избори", нагласио је Мандић.

Он је поручио да су сви који буду у новој влади дужни да испуне очекивања и изборну вољу грађана, а то је да Црна Гора има најбоље односе са Србијом.

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC"Сви који буду у новој влади дужни да испуне очекивања и изборну вољу грађана, а то је да Црна Гора има најбоље односе са Србијом".
Андрија Мандић: Срби ће бити конститутивни народ у Црној Гори - Sputnik Србија
"Сви који буду у новој влади дужни да испуне очекивања и изборну вољу грађана, а то је да Црна Гора има најбоље односе са Србијом".

"Изборни програм коалиције 'За будућност Црне Горе' подразумевао је, и у њему је записано, да ћемо направити радикалан раскид са досадашњим начином вођења спољне политике и да ћемо уместо најгорих односа, који су у региону између Црне Горе и Србије, да учинимо да односи буду што је могуће бољи", нагласио је Мандић.

Истиче да су грађани гласали за то и да је на основу тога коалиција добила тако велику подршку.

"Тај радикалан заокрет мора да се направи чим пре и дужност је оних који ће бити у Влади Црне Горе то да учине“, поручује Кривокапић.

По питању "орочености" владе, Мандић каже да је Кривокапић, када је променио концепт и прешао на тзв. експертску владу, уместо политичке, затражио да му се пружи прилика од 200 дана, а да након тога може да се иде на изборе или на неку другу варијанту.

На питање када очекује седницу Скупштине Црне Горе, на којој би се расправљало о предложеном саставу владе, Мандић је рекао да то сада зависи од председника парламента, а да је потребно 15 дана за заказивање седнице.

Срби ће бити конститутивни народ у Црној Гори

На индиректне оптужбе носиоца листе "Црно на бијело" Дритана Абазовића да је "послушник Београда", Мандић је оценио да тиме неко, тиме што покушава да дисквалификује политичаре као послушнике Београда, ради на антисрпској кампањи, верујући да ће таквим или сличним увредама и етикетирањем да заустави српске политичке представнике да сарађују, природно и нормално, са властима у Србији.

"Нека причају шта год хоће. Српски народ у Црној Гори одлично зна шта је Александар Вучић урадио претходних година за њих, шта је Србија урадила за њих. То свако поштује и цени", подвукао је он.

Како каже, они који сада говоре за њих да су послушници Београда, донедавно су говорили да је Београд њему, Милану Кнежевићу и Михајлу Чађеновићу "сместио" државни удар.

"Разумем да у политици људи воде разне кампање, а посебно се са оваквим темама послушности играју они који су најобичнији послушници, а то Црна Гора одлично зна", нагласио је он.

Упитан да ли српски народ има шансе да постане конститутивни народ у Црној Гори, Мандић је указао да је то програм и жеља српског народа и странке за коју води.

"Рачунам да ће доћи моменат када ће Срби бити конститутивни народ у Црној Гори. У том правцу ће бити важно и опредељивање на попису који би требало да се одржи на пролеће, када бисмо могли да сазнамо, без икаквих притисака, условљавања, фалсификовања, каква је национална и језичка структура грађана Црне Горе, па на основу тих података да уподобимо уставна и свака друга решења", закључио је Мандић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала