Ар на Златибору и до 50.000 евра, једно село од запећка постало хит

Пратите нас
Вишегодишња јагма за плацевима на најпосећенијој туристичкој планини учинила је своје – у центру туристичког насеља све је мање земљишта на продају, а тамо где га има плаћа се сувим златом. Личи да ће се наредних година нешто слично дешавати километрима далеко, у подручју којим је трасирана најдужа гондола на свету.

У центру Златибора, у једној агенцији за промет некретнина, приватних плацева на продају више скоро да и нема. Понеки који је преостао за продају кошта од 2.000 евра по ару у удаљенијим насељима Зова 3 и Гајеви, до 50.000 евра колико се вреднује ар у првој грађевинској зони. У другој зони за ар се тражи око 15.000 евра.

Нема слободних парцела

"Тражња за плацевима је као и раније – велика, али проблем је што више нема слободних парцела", кажу у агенцији за промет некретнина, преноси Блиц.

Слободних плацева још увек има у државном власништву. Општина Чајетина је 1. септембра распитала Јавни оглас за отуђење грађевинског земљишта на коме је понуђено на продају 20-ак парцела што у самој Чајетини што на Златибору. Почетна цена ара у туристичком насељу излази и до 20.000 евра.

Дуго очекивана златиборска "Голд гондола", која ће спојити центар планине и скијалиште Торник, само што није почела са радом. Ова атракција најављена је као замајац новог поглавља у историји туризма на Златибору, развијања подручја на траси гондоле које ће се звати "Златни град" и које ће бити намењено здравственом и спортско-рекреативном туризму.

© Wikipedia / Kostas85 at sr.wikipediaПоглед с Торника на Рибницу
Ар на Златибору и до 50.000 евра, једно село од запећка постало хит - Sputnik Србија
Поглед с Торника на Рибницу

У овом делу Златибора налази се неколико села, у којима су цене плацева, како се реализација пројекта гондоле ближила крају, драстично расле. Једно од њих је Рибница у подножју Торника, у чијем атару се налази Рибничко језеро крај кога је стационирана међустаница гондоле.

Гондола подигла цене

"Док није кренула прича о изградњи гондоле, Рибница је била запећак на кугли земаљској, али више није тако. Овде све чешће навраћају и они који би да одмарају и они који би да купују земљиште. А његова цена расте, - прича Бошко Петровић, Ужичанин који поседује кућу са имањем у Рибници.

У најбољем случају, каже он, ар плаца у Рибници до пре неку годину могао је да се прода за 3.000 евра, и то близу Торника.

"Један Чачанин је на самом путу за Торник, 600-700 метара од скијалишта, скоро купио плац за 7.000 евра по ару. Моја комшиница је прошле јесени продала четири ара за 20.000 евра. Да је сачекала годину дана могла је више узети јер ова и прошла јесен нису исте. Гондола само што није пуштена у рад, а цену плацева дигли су путеви које је недавно општина Чајетина, за само неколико дана асфалтирала по целом селу", преноси Петровић.

Његов отац 2008. продао је четири ара за 12.000 евра. Он данас не би дао ар испод 5.000.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала