Карабах позива на увођење санкција Азербејџану, Баку заузео неколико села

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПоглед на Степанакерт у Нагорно-Карабаху
Поглед на Степанакерт у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова непризнатог Нагорно-Карабаха позвало је међународну заједницу да уведе санкције против војног и политичког руководства Азербејџана, док Баку саопштава о „ослобађању 16 насеља у зони сукоба у Нагорно-Карабаху“.

Министарство непризнатог Нагорно-Карабаха тврди да азербејџанске власти намеравају да протерају цивиле из Нагорно-Карабаха.

„У том контексту, колективне и индивидуалне санкције против војно-политичког руководства Азербејџана су најефикаснија метода да се званични Баку примора да поштује своје обавезе и да се позове на одговорност због почињених злочина“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова, објављеном на њиховој страници на Фејсбуку.

Истиче се да азербејџанска војска наставља да гађа градове и села Нагорно-Карабаха, упркос споразумима, који су постигнути уз посредовање копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а, о томе да стране неће намерно гађати цивилне објекте. У саопштењу се наводи да је престоница непризнатог Нагорно-Карабаха, Степанакерт јуче била изложена интензивном гранатирању, као и град Шуша. Притом, једна од ракета је погодила зграду у Степанакерту, погинула су три цивила, подсећају из Министарства.

Азербејџански хеликоптер лети изнад Нагорно-Карабаха - Sputnik Србија
Настављене борбе на Карабаху, велики губици у људству и војној техници
Поступци азербејџанске стране усмерени су на „узроковање прекомерних губитака међу цивилима и наношење максималне штете цивилним објектима“, прецизирано је у тексту. Нагорно-Карабах страна сматра да је то озбиљно кршење међународног хуманитарног права и ратни злочин.

Председник Азербејџана Илхам Алијев је са своје стране саопштио да је азербејџанска војска преузела контролу над 16 насеља у зони борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

„Одважна азербејџанска војска је ослободила од окупације села Јухари Вејсели, Јухари Сејидахмедли, Горган, Учунчу Махмудлу, Гаџар и Диванлилар Физулинског региона, затим Јухари Мезре, Јанархаџ Џабраилског региона, села Газјан, Баласолтанли, Мерданли Губадлинског региона, Бедшели Зангиланског региона, села Гарабулаг и Мошхамат Хоџалинског региона и Атагут и Тсакури Хоџавендског региона“, написао је Алијев на Твитеру.

Азербејџан је раније захтевао увођење санкције Јерменији. Како је крајем октобра рекао председник Азербејџана Илхам Алијев, азербејџанска страна је више пута износила тај захтев на састанцима са копредседавајућим Минске групе ОЕБС-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала