Лукашенко о америчким изборима: Срамота, ругање демократији

© Фото : БелТА / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко на церемонији инаугурације у Минску
Председник Белорусије Александар Лукашенко на церемонији инаугурације у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су амерички председнички избори ругање демократији, истакавши да се западне земље неће усудити да од Вашингтона захтевају нове изборе, као што су то учиниле у случају Белорусије.
„Погледајте шта се догађа са овим изборима у Америци. То је срамота, ругање тој демократији“, истакао је белоруски лидер током обиласка нове нуклеарне електране (БелАЕС) у Островцу у Гродњенској области, преноси агенција Белта.

Лукашенко је истакао да се западне земље у овој ситуацији неће усудити да захтевају од САД одржавање нових избора, као што су учинили у случају Белорусије. Он је додао да се белоруско-амерички односи неће променити без обзира на исход председничких избора у САД.

„Не очекујем да ће се ситуација у нашим односима променити“, рекао је лидер Белорусије.

Том приликом Лукашенко се осврнуо и на нови белоруски устав, истакавши да ће га усвојити без „ломова и катастрофа“.

„Усвојићемо нови устав, живот ће наставити да тече даље, али без било каквих ломова и катастрофа – то Белорусима не треба“, рекао је Лукашенко.

Он је истакао да га „никакав Путин и никаква Русија“ нису подстицали на промену устава земље и да се они никада нису мешали у послове Белорусије.

„Ми радимо на новом уставу већ три или четири године. Они се никада нису мешали у наше послове. Лукашенка нико ни у шта није гурао за четврт века и никуда га неће гурнути, то би сви требало добро да знају“, рекао је белоруски лидер.

Он је истакао да су у земљи одржаване платформе за дијалог ради дискутовања о могућим изменама устава, он се залагао да се одрже на нивоу региона, у радничким и омладинским колективима, „како би људи не само разговарали, него и изнели своје предлоге“.

Према речима Лукашенка, сада се све информације прикупљају и формира се даљи план деловања.

„Како сам рекао, устав се неће написати у притвору или на улици“, рекао је Лукашенко, истакавши да је то најкомпликованији документ, који морају формирати стручњаци.

Он је нагласио да ће устав бити онакав како народ одлучи.

„Никакво фалсификовање. Какав устав усвоји народ, такав ће бити и наш живот и наша власт“, поручио је белоруски лидер.  

Председник Белорусије раније је изјавио да ће нацрт обновљеног устава земље бити упућен на јавну расправу пре референдума. Лукашенко је додао да је рад на новом основном закону већ почео. Према његовим речима, понуђене су му две варијанте, али их је он одбацио, јер се мало разликују од садашњег.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала