Преокрет који може да донесе Трампу Мичиген

© AP Photo / Matt SlocumБројање гласова
Бројање гласова - Sputnik Србија
Пратите нас
Доналд Трамп је изборио поновно бројање гласова у округу Мичиген, након што су изборни званичници довели у питање вођство Џоа Бајдена у републиканском упоришту. Још једна грешка у тој савезној држави такође је „искривила резултате гласања“ у корист демократа.

Прелиминарни резултати у округу Антрим показали су „велику победу“ демократског изазивача, који је освојио 3.000 гласова више од Трампа, на 98 одсто бирачких места. Трамп је у том округу на претходним изборима 2016. победио са 4.000 гласова више од противкандидаткиње Хилари Клинтон. Локални изборни званичници одлучили су да изврше делимично пребројавање гласова, што је показало да Трамп има предност у округу од скоро 2.500 гласова.

Чудну грешку у пребројавању споменута је током конференције за штампу коју је одржала председавајућа Републиканске странке Мичигена Лаура Кок, на којој је покренула питања о наводном „квару“ изборног софтвера који се користи у 47 округа Мичигена.

„ У округу Антрим морају се пребројати сви гласачки листићи, а окрузи који користе овај софтвер морају пажљиво преиспитати резултате“, рекла је она.

​Софтвер „Елекшн сорс“ користи округ Антрим, а програм је у почетку окривљен за нетачне резултате. Међутим, изборни званичници округа кажу да је иза проблема био „људски фактор“, објашњавајући да је вероватно мала промена на гласачком листићу довела до погрешних прорачуна.

„Детроит фри прес“ известио је да су проблеми резултат људских и софтверских грешака. Званичници су нагласили да је увек постојао јасан папирни траг који је омогућавао исправљање грешака.

Одбор државних службеника државе Мичиген тренутно верификује потпуну ревизију гласачких листића у округу.

Антрим није једини округ Мичигена који је пријавио проблеме с бројањем. У округу Оукленд, рачунарски квар погрешно је „израчунао“ победу демократског кандидата иако је републикански проглашен победником у петак.

Трамп је у почетку водио у Мичигену. У среду ујутро, председник је имао предност од око 1,3 поена на 83 процента укупних гласова, а Бајден сада има предност од 3 поена, преноси РТ.

© SputnikВиџет за америчке изборе за инжект
Преокрет који може да донесе Трампу Мичиген - Sputnik Србија
Виџет за америчке изборе за инжект
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала