Горбачов о односима Русије и САД после избора Бајдена: Неопходно обновити поверење

© Sputnik / Sergey GuneevМихаил Горбачов
Михаил Горбачов - Sputnik Србија
Пратите нас
Последњи председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов каже да се нада да ће Џозеф Бајден, који је прогласио своју победу на председничким изборима у Америци, схватити важност обнављања поверења између Русије и САД, а руско руководство, како каже, спремно је на озбиљан дијалог.
„Потребно је обновити поверење између наших земаља. И надам се да ће изабрани председник схватити важност тога. Мислим да је руско руководство спремно на озбиљан дијалог“, рекао је Горбачов.

Према његовој оцени, у време када је Бајден био потпредседник, у оквиру америчко-руских односа било је извесних помака, али сада је ситуација другачија.

„Сећам се сусрета с Бајденом у марту 2009. године. Тада су он и председник Обама тек ступили на дужност. Мој разговор с њима био је озбиљан и свеобухватан. Пре свега размотрили смо, наравно, руско-америчке односе. Потом се разговору придружио и Обама. Треба рећи да је тада било одређених помака, конкретно мислим на Споразум СТАРТ 3. Сада је другачија ситуација“, каже некадашњи лидер СССР.

Коментаришући вероватну победу Бајдена, он је рекао да ће улога Сједињених Држава у свету остати велика и важна и да се то неће променити.

„Улога Америке у светским питањима и даље остаје велика и важна. То се не мења. И зато су широм света помно пратили предизборну кампању у Америци. Американци су изабрали Џозефа Бајдена", закључио је Горбачов.

Подсетимо, након што си амерички медији јуче објавили да је Бајден победник избора и он сам је прогласио победу, након чега су уследиле честитке из целог света. Актуелни председник САД Доналд Трамп, међутим, каже да је далеко од тога да су избори готови и да ће правду тражити на суду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала