Кривокапић: Срби већ јесу конститутивни народ у Црној Гори

© Sputnik / Никола БижићЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Пратите нас
Мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић каже да је окупио људе чистих биографија за министре, који ће, истиче, играти на резултат, а то је бољи живот грађана. Срби већ јесу конститутивни народ у Црној Гори, рекао је он.

„Мени је, у избору тих људи, било најважније да се испоштују четири кључна елемента. Поред изузетне биографије и резултата у раду, да се ради о људима, опозиционарима, који нису корумпирани, односно који имају чисту биографију и да су оно што су постигли и заслужили“, рекао је Кривокапић за Танјуг.

Поводом примедби да ће се у његовој експертској влади наћи из људи из старе администрације, Кривокапић каже да су му такве оцене невероватне, те да су њему позната само два имена која су радила у претходној администрацији.

Он је навео да му је посебно било важно да се ради о особама које знају да раде у тиму, јер само тимска структура може да победи све изазове који су пред Црном Гором.

„Нисам владу формирао да угодим свом укусу, него зацртаним циљевима и у овим људима сам то препознао. Сматрам да замерке и критике могу допринети да имамо још бољи резултат. Основи елемент при избору кандидата је преданост демократским променама и системским решењима које ови појединци могу пружити“, истакао је Кривокапић.

Указао је да ниједан састав владе у свету није идеалан, и да је сваки могуће критиковати из било ког угла.

Црногорски посланици на засједању парламента у Подгорици - Sputnik Србија
Ко су Кривокапићеви кандидати за министре

Кривокапић, који је јуче послао захтев председнику Скупштине да се одржи седница на чијем ће се дневном реду наћи избор нове владе, очекује ту седницу у најкраћем могућем периоду.

„Своје активности сам завршио, као што сам и обећао, до 8. новембра, сада је све до скупштинске процедуре“, рекао је мандатар.

Што се министра одбране тиче, ресора који је наменио лидеру листе „Црно на бијело“ Дритану Абазовићу, Кривокапић каже да је предложио три кандидата, али да сматра да би било правично да то место припадне коалицији „Црно на бијело“, јер је она била до краја доследна у заједничком рушењу режима и почетку изградње „нове“ Црне Горе.

На питање да ли је нова влада „орочена“, каже да је он тражио 200 дана времена, током којег нова влада неће бити нападана.

„Тражио сам да период ненападања владе буде дупло већи од уобичајеног, од 100 дана, иако су ми саветници говорили да је потребно и три пута више, због изазова и проблема са којима се суочава Црна Гора“, појаснио је.

Кривокапић је истакао да ће нова влада играти на резултат, а да је кључни резултат - окренутост ка грађанима и њиховом бољитку.

Упитан да ли постоје шансе да Срби постану конститутивни народ у Црној Гори, Кривокапић каже да они то већ јесу.

„Неприродне поделе на националној, верској и расној основи нису мерило црногорског друштва. Победа на изборима је, уосталом, то и доказала. Овај екслузивитет подела је наносио штету како грађанима тако и држави, био је главни погон бивше власти, из оне народне - 'завади, па владај' “, рекао је Кривокапић.

У том смислу, истиче да се не треба гледати на нацију и веру, већ ко је какав човек и колико и шта може да допринесе Црној Гори.

Додаје, међутим, да се задесило да у овом тренутку, у предлогу састава нове владе нема ниједног представника националне мањине и друге вере, али да се размишљало како то, у концепту читаве владе, треба да буде другачије, те ће се томе посветити посебна пажња у данима који долазе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала