Поглед из Русије: Бајден или Трамп - мале су нијансе, наставља се промовисање „америчких вредности“

© REUTERS / Mario AnzuoniДоналд Трамп и Џо Бајден
Доналд Трамп и Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Избор Џоа Бајдена на место председника означава да ће остати постојећи проблеми који су се накупили у односима између САД и Русије, али може имати и одређене плусеве, сматра директорка Руског института за стратешка истраживања Јелена Супоњина.
„И Трамп и Бајден за Русију значе останак проблема који су се накупили у нашим односима са САД. Међутим, победа Бајдена ће, неоспорно, унети неке нијансе. Не зна се да ли ће бити боље или горе. Не може се са сигурношћу ништа тврдити. По неким проблемима победа Бајдена ће значити могућност постизања договора тамо где то није могло са Трампом. По другим проблемима, напротив, биће много теже. На пример, Бајдену, за разлику од Трампа, врло је важна тема људских права. Ову тему су демократе увек истицале и истицаће у односима са другим државама. Они ће се мешати у унутрашње ствари арапских држава, азијских држава… можда ће гњавити и Русији. И ту може доћи до додатне напетости“, нагласила је Супоњина.

Међутим, нови човек на месту председника може представљати могућност враћања разговорима о споразумима који су важни за Русију, сматра експерт. Као пример тога, она је навела ирански нуклеарни споразум.

„Са друге стране, Трамп је је стално игнорисао споразум са Техераном око нуклеарног програма. Демократе наговештавају да ту може доћи до договора. Наш министар иностраних послова Сергеј Лавров је много урадио да успе нуклеарни споразум. Трамп, као што је познато, изашао је из овог споразума. Бајден се може вратити разговорима о њему, а значи обратиће се Москви како би се сарадња у овој области наставила“, рекла је Супоњина.

Руски сенатор Андреј Климов сматра да ће се само појачати антируска реторика, са акцентом на персоналне санкције.

„Демократе су у своје време иницирали доношење закона о обуздавању Русије. Они ће активније промовисати „праве демократске вредности САД“, сматра сенатор.

Подсетимо, Џо Бајден је прогласио победу на председничким изборима у САД.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала