У Тачијевој оптужници не спомиње се „Жута кућа“ и трговина органима

© AP Photo / Visar Kryeziu Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи
 Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У оптужници Специјалног суда против Хашима Тачија нису поменути такозвана "Жута кућа" и трговина органима на северу Албаније, иако су управо ти случајеви иницирали оснивање Специјализованог тужилаштва и Већа Косова, након што су описани у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

 

Један од оснивача и челних људи у терористичкој паравојсци, ОВК, Хашим Тачи, одговараће и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК починила на Косову и Метохији и северу Албаније, у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године, који је обухваћен оптужницом Специјализованог тужиоца Косова Џека Смита.

Тачи ће сутра у Хагу бити позван да се пред судијом за претходни поступак изјасни о кривици по оптужбама које су написане у 10 тачака, а које га поред осталог, терете за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем.

Тачан број незаконито притворених и мучених у логорима није објављен у редигованој оптужници, јер су у табеларном приказу жртава бројке изостављене у неким случајевима.

Заједно са тадашњим, како их тужилац назива, припадницима Главног штаба ОВК, Кадријем Весељијем, Реџепом Сљимијем и Јакупом Краснићијем, Тачи је оптужен за "удружени злочиначки подухват", у којем су учествовали и други припадници припадници ОВК и политички заговорници самосталности Косова, у односу на Србију.

Тачи је био политички комесар и командант, Весељи шеф обавештајне службе, Сељими главни оперативац, а Краснићи заменик команданта и портпарол.

Тужилац сматра да су припадници удруженог злочиначког подухвата имали за циљ стицање и вршења контроле над целим Косовом за шта су лично или преко подређeних користили незаконито застрашивање, малтретирање, вршење насиља и уклањање оних за које се сматрали да су им противници.

Ти противници, односно њихове жртве, према оптужници су редом набројане као: особе за које су сматрали да су сарађивале или су се удруживале са снагама Социјалистичке Републике Југославије (СРЈ), званичницима или државним институцијама, затим оне они који се на други начин нису подржавали циљеве или средства ОВК, као и особе српске, ромске и друге националности.

Ради остваривања циља удруженог злочиначког подухвата Тачи и остали оптужени су за кривична дела описана у оптужници, а која обухватају прогон, затварање, илегално или самовољно хапшење и притварање, друга нехумана дела, окрутно поступање, мучење, убиства и присилни нестанак особа.

Међу осталим члановима удруженог злочиначког подухвата, који нису обухваћени овом оптужницом, били су Азем Сиља, Лахи Брахимај, Фатмир Љимај, Силејман Сељими, Ррустем Мустафа, Схукри Буља,

Латиф Гаши и Сабит Геци, као и одређени други припадници ОВК и политичке вође.

Тачи, Весељи, Саљими и Краснићи су оптужени и за злочине које су починили њихови потчињени и који су детаљно описани у оптужници, јер су, како тврди тужилаштво, знали да су се злочини догодили или да ће бити почињени и нису ништа учинили да их спрече, нити да кривце казне.

У оптужници се детаљно описује десетине догађаја из 1998. и 1999. године у којима су људи отимани на улицама, у својим кућама и одвођени у импровизоване логоре широм Косова и Метохије, где су тешко злостављани, испитивани, понижавани и приморавани да признају сарадњу са српским властима и шпијунажу.

У оптужници, која је доступна јавности на енглеском језику нису наведена имена жртава, ни живих ни убијених или несталих, али су описани догађаји који су пратили притварања у 15 логора ОВК на КИМ и два на северу Албаније, у Кукешу и Хасу.

На КИМ су поменути логори у Ðаковици, Гњилану, Качанику, Липљану, Малишеву, Новом Брду, Подујеву, Приштини, Призрену, Ораховцу, Србици, Сувој Реци и Витини.

Дат је такође табеларни приказ логора и периода у којима су се злочини догађали, без имена, али уз навођење оквирног броја жртава.

Тачијева лична одговорност описана је у 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности.То су :

1. прогон по политичкој и / или етничкој основи

2. стављање у затвор

3. незаконито или својевољно хапшење и притварање

4. остала нехумана дела

5. сурово поступање

6. мучење

7. мучење

8. убиство

9. убиство

10. присилно нестајање особа.

Махом исте оптужбе стављене су на терет и Весељију, Краснићију и Сељимију који ће се у наредна два дана изјаснити о кривици, сви на посебним рочиштима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала