Четири места су корона бомбе у Србији: На њима прети највећа опасност од заразе

Пратите нас
У последња 24 сата на корона вирус у Србији је тестирано 8.299 особа, од којих је 2.112 имало позитиван налаз, док је нажалост преминуло 10 људи. Хладније време нас је сатерало у затворене просторе где се корона вирус лакше шири, а у неким од њих прети највећа опасност од заразе.

Градски превоз

Градски превоз је од почетка епидемије број један на списку места где је најлакше "закачити" вирус. Затворен простор и велики број људи на малом простору представљају веома погодну средину за преношење вируса.

Овај тип превоза несумњиво носи највећи степен ризика без обзира на то што су прописане бројне мере, почев од обавезе да сви носе маске. Због великог ризика, контрола у ГСП возилима је појачана како би се осигурало да грађани поштују прописе.

Строжа контрола обавезног ношења маски у аутобусима, трамвајима и тролејбусима уведена је управо како би се у њима колико-толико спречило ширење ковида-19.

За овај прекршај ће ускоро бити уведене и мандатне казне, односно полицајци и комунални милицајци моћи ће да вас казне са 5.000 динара на лицу места уколико не носите маску.

Клубови

Како више немамо лепог времена, окупљања у баштама угоститељских објеката сада се премештају у затворен простор. Познато је да је већа вероватноћа од заражавања у затвореном него на отвореном, па се сада та могућност са хладнијим временом опасно повећала.

Додајте томе неки скучен простор, музику, алкохол и вишесатно ђускање, а онда ту можете одузети физичку дистанцу. Маске ионако до сада нису биле обавезне за госте у кафићима и ресторанима, бар док седе за столом, а и седело се углавном напољу.

Рад угоститељских објеката скраћен је до 23.00 сата како би се смањила могућност заражавања, а било је и речи да ће се радно време угоститељских објеката додатно скратити, преносе Новости. 

Фирме

Иако је већина послодаваца, који су то могли, на почетку епидемије своје запослене послала на рад од куће, сада то већ није случај. Велики колективи и вишесатни рад у затвореном простору са колегама представљају добитну комбинацију за ширење новог вируса.

У прилог томе говоре и велики скокови заражених у појединим градовима у Србији, попут Ваљева, где се већина оболелих заразила баш на послу.

О овоме је говорио и епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон који је рекао да препорука да се ради од куће и даље важи.

Ипак, Кризни штаб је пролетос донео мере које послодавци морају да поштују када врате запосле на рад у фирми. Тада је речено да се фирме као ни запослени ипак неће кажњавати за непоштовање ових мера јер се не жели додатно да оптерећује економија.

Прославе и славе

У сусрет сезони слава, које ће ове јесени и зиме бити прослављане у специфичним околностима због епидемије корона вируса, препоруке струке су јасне - крсну славу требало би обележити уз поштовање свих епидемиолошких мера, у кругу породице и уз мањи број гостију и без грљења, љубљења, честитања...

Епидемиолози стално упозоравају да је ризик свако окупљање већег броја људи у затвореном, у кући или стану, и да се на мере превенције не сме заборавити и таква окупљања треба свести на прихватљиве оквире.

Епидемиолог др Радмило Петровић рекао је да славе треба славити у кругу породице, са мањим бројем гостију, да се не треба љубити и да је обавезно прање руку. Он указује на то да би људи у затвореном простору требало да буде на прописаном одстојању, уз обавезно проветравање просторије.

Према његовим речима, свећа, кандило и тамјан треба стално да горе, јер емитују позитивне јоне и на неки начин стерилишу ваздух.

Начелник Опште болнице Панчево др Слободан Овука отишао је корак даље и апеловао да људи ове године одустану од славља и додао да он ове године неће славити славу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала