Деликатан тренутак: Велики корак до „малог Шенгена“

© SputnikБалкан
Балкан - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Меморандум о разумевању и сарадњи у борби против ковида 19 између Србије, Северне Македоније и Албаније, као и међудржавни споразум између Србије и Албаније о слободном кретању грађана само са личном картом, позитиван су корак, поготово с обзиром на тренутак у коме је до њих дошло, сматра дугогодишњи дипломата Милисав Паић.

Премијери три земље, Ана Брнабић, Зоран Заев и Еди Рама, потписали су их на онлајн скупу три земље о такозваном „малом Шенгену“, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Паић за Спутњик напомиње да се ова иницијатива Србије реализује у време када је ковид криза поново на врхунцу, али и у ситуацији када се велики број руководилаца такозване републике Косово из Приштине налази пред специјалним судом за ратне злочине ОВК.

Специфичан тренутак за причу о „малом Шенгену“

Интересантно је да је у тим околностима, али и непосредно после управо одржаних контроверзних америчких избора, албански премијер Рама прихватио наставак реализације ове иницијативе, сматра Паић. Поготово, каже он, што албанска страна, како Приштина, тако и Тирана, очекују да ће избор Џозефа Бајдена за председника САД променити курс и Америку вратити на једностране позиције из времена Клинтонове и Обамине администрације.

© Tanjug / Evropska komisijaИзмеђу два самита Западног Балкана у Софији направљен је крупан корак према мини Шенгену.
Деликатан тренутак: Велики корак до „малог Шенгена“  - Sputnik Србија
Између два самита Западног Балкана у Софији направљен је крупан корак према мини Шенгену.

По потписивању споразума Рама је оценио да је то још један значајан корак напред у правцу боље сарадње у региону и да на сутрашњем самиту земаља Западног Балкана у Софији почиње нова фаза њихове блиске сарадње.

„Мислим да је добро што је код премијера Раме преовладао политички реализам, да без обзира на ове промене које се могу очекивати у позиционирању САД, он увиђа потребу сарадње са Србијом. Слична ствар је и са Северном Македонијом, која је и сама у једној врло тешкој ситуацији због заоштравања позиција Бугарске која је блокирала почетак преговора Северне Македоније са Бриселом о приступању ЕУ“, каже наш саговорник, који је председник Српског спољнополитичког круга.

По оцени Паића, очигледно је да и Северна Македонија у јачању сарадње на линији Београд—Тирана—Скопље о практичним питањима која се тичу борбе са ковидом и слободе кретања људи и робе и путног режима, види користи и за неко јачање сопствене позиције. Скопље у томе види могућност да се у извесној мери неутралишу негативни потези Софије који га стављају у ситуацију да се после приступања НАТО-у и очекиваног убрзања преговора са Бриселом, од њега траже нови уступци и компромиси, сматра наш саговорник.

За право му је практично дао премијер Заев, који је по потписивању споразума изјавио да су то тренуци солидарности, озбиљног размишљања и међусобне подршке и да на самиту у Софији очекује подршку на путу Северне Македоније ка ЕУ.

Релаксирање региона

Паић је био јасан зашто у реализацији ове иницијативе, коју је покренула Србија, види позитиван корак:

„Та иницијатива је добра јер помаже релаксирању укупне ситуације у региону и с друге стране показује да и у овако комплексној ситуацији постоје могућности да се нађе заједнички интерес око неких питања која се тичу земаља региона. Показала је и то да су државе региона саме у стању да изналазе одговарајуће практичне договоре око унапређења међусобне сарадње и дијалога.“ 

А шта потписани споразуми конкретно значе, објаснио је председник Србије.

© Uprava carineЗа улазак из Србије у Албанију и из Албаније у Срију више неће требати пасоши. Биће довољна лична карта.
Деликатан тренутак: Велики корак до „малог Шенгена“  - Sputnik Србија
За улазак из Србије у Албанију и из Албаније у Срију више неће требати пасоши. Биће довољна лична карта.

Када је у питању сарадња везана за ковид кризу, односиће се како на набавку и расподелу вакцина, тако и на формирање такозваних зелених трансферних линија да у сваком тренутку болнице у Србији могу да приме и албанске и македонске грађане и обрнуто. Зато је такође веома важно то што једни према другима нећемо затварати границе, па ће се убудуће и у Албанију из Србије моћи само са личном картом, као и у супротном смеру. Додатним упрошћавањем процедура, сарадњом и додатним олакшавањем протока робе, капитала, људи и услуга могуће је да се учини много, сматра он.

Вучић је најавио да ће у Србији бити формиран тим који ће се бавити само тим питањима. Он је као важну оценио идеју Раме да се убрза стварање секретаријата, како би се то институционализовало и договорио начин финансирања.

Потписани споразуми ће, како је рекао, пре свега грађанима донети бољи живот, али ће три земље приближити политички, продубити добре односе између Тиране, Скопља и Београда, створити веће поверење између држава и народа. Уз то су и показна вежба да сами могу да доносе одлуке од заједничког интереса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала