Милачић: Дати шансу новој Влади

© Фото : Спутњику уступила Права Црна ГораМарко Милачић, предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини
Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Праве Црне Горе Марко Милачић сматра да новој Влади у Црној Гори треба дати шансу какву јој је народ пружио, пун мандат. Све мање од тога нарушавало би огромне реформске процесе за које је потребно значајно време, а и давало кисеоник ДПС хоботници да се и даље нада повратку на место „злочина“, наводи он у саопштењу за јавност.

Саопштење преносимо у целости:

Смјењивост власти је један од основних демократских принципа, али се у оквиру тог принципа дефинишу рокови који су такви да омогућавају изабраној власти да оствари програм и прокламоване циљеве, због које је добила повјерење народа на изборима. Тај рок је најчешће четири године и прва права слободна црногорска Влада мора добити ту шансу, као и свака влада у свијету.

Наравно, Парламент увијек има могућност да скрати мандат себи, па тиме и Влади. Поред тога, увијек се, у случају да се у неком догледном року нова Влада не покаже дораслом за огроман посао који ће преузети, може покренути питање повјерења Влади. У свако доба, може се уз иницијативу предсједника Владе смијенити министар који не задовољи очекивања парламентарне већине.

У овом тренутку неприхватљиво је унапријед ограничавати трајање мандата Владе и на тај начин у старту постављати препреке реализацији огромног посла који је пред њом.

Морамо имати у виду да су и мандатар и предложени кандидати за министре личности које имају богате биографије и озбиљне личне каријере, које су пожртвовано спремни да оставе по страни, да би покушали да ово друштво унаприједе по свом најбољем знању и савјести.

Каква се порука тим људима шаље, ако се, чак прије него што су формално изабрани, њихов мандат, супротно Уставу и свим демократским принципима, без икаквог повода и разлога, ограничава на временски период краћи од оног који су им грађани на изборима повјерили?

Да ли би се ико од нас, ко држи до своје ријечи, прихватио да обећа да ће такав посао завршити у неком немогуће кратком року? Нико од њих не би био неозбиљан да остави успјешну и захтјевну каријеру универзитетског професора, љекара специјалисте, адвоката или међународног стручњака из било које области и прихвати се, кроз министарску функцију, служења народу за један тако кратак рок, у којем се суштински не може постићи много тога.

Стога, уз подршку свих нас, политичара, и цјелокупног друштва, нова Влада треба да влада пун мандат. Све мање од тога нарушавало би огромне реформске процесе за које је потребно значајно вријеме, а и давало кисеоник ДПС хоботници да се и даље нада повратку на мјесто „злочина“.

Још једном позивам све да се уздржимо од непотребних медијских и кулоарских напада на личности предложених чланова Владе.Својим биографијама и угледом у друштву, заслужили су повјерење човјека којем смо ми дали повјерење да састави Владу. Морамо им дати искрену шансу и велику друштвено-политичку подршку, с обзиром на државне обавезе које њима и свима нама заједно предстоје у наредне четири године.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала