Већина Црногораца сматра да Његошев дан треба да буде празник

© YT/Звонко Мухадиновић ЛовћенацПетар II Петровић Његош
Петар II Петровић Његош - Sputnik Србија
Пратите нас
Три четвртине грађана Црне Горе (75.3 одсто) сматра да дан рођења Петра II Петровића Његоша треба обиљежавати као национални празник културе.

То је показало истраживање агенције Де Факто, спроведено за потребе Центра за демократску транзицију (ЦДТ).

Готово исти је број (75.1) оних који сматрају да то треба да буде Дан побједе над фашизмом, док половина испитаника (50.1 одсто) сматра да треба обиљежавати Дан НАТО бомбардовања Југославије.

Да треба обиљежавати Дан сјећања на жртве у Сребреници сматра 42.2 одсто испитаника, слиједе Дан сјећања на жртве операције Олуја (39.5), Дан младости - Титов рођендан (36.8), Дан републике - бивша

Скоро трећина испитаника сматра да треба обиљежавати Дан подизања Божићног устанка, а петина (20.3) је да то буде Дан присаједињења Црне Горе Србији. Да рођендан Крста Поповића треба обиљежавати као национални празник сматра 10.9, а датум рођења Драже Михаиловића 6.2 одсто испитаника.

Када је су у питању догађаји везани за Други свјетски рат, 37.7 одсто испитаника је одговорило да нису у праву били ни партизани, ни четници, ни зеленаши, док је 32.1 одсто њих одговорило са „Не знам/Не могу да процијеним“.

Да су партизани били у праву сматра 24.4 одсто грађана, четници - 3.4, а зеленаши - 2.3 одсто испитаника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала