Дигитални новембар од 12. до 30. новембра у Србији

© Фото : логоМанифестација Дигитални новембар у Србији
Манифестација Дигитални новембар у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Манифестација „Дигитални новембар“ биће одржана од 12. до 30. новембра у Србији, а разноврстан програм обухватиће промоцију културне баштине Француске и Србије, дебату о дигиталним могућностима борбе против насиља над женама, изложбу „Караван за климу“, онлајн радионице дизајнера игара Емануела Корна.

„Дигитални новембар“, фестивал дигиталних култура, одвија се у 100 градова у 75 земаља широм света, а Француски институт у Србији организује га четврти пут.

Фестивал је прилика да се принуда коју нам је наметнуо ковид транформише у могућност креације и образовања. Четири су ослонца ове манифестације: вредновање баштине и визуелних уметности кроз дигитализацију, у чему су нам партнери Галерија Матице српске и Народни музеј у Београду, комјутерске игре у сарадњи са 'Serbian Games Association' у Београду и удружењем 'Млади амбасадори' у Нишу, родна равноправност у дигитално доба, у чему нам је партнер феминистички културни центар БЕФЕМ и биодоверзитет, и климатексе промене, којима се баве 'Караван за климу' и 'Wild immersion'", рекао је амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони на конференцији за новинаре организованој путем „Зум" апликације.

Од виртуелне реалности до гејминга

Програм манифестације „Дигитални новембар” Француског института у Србији ове године истражује нове облике стварања, од виртуелне и проширене стварности до видео игара, укључујући књижевност и стрип.

Оценивши да дигитализација доноси нове могућности и отвара нове перспекиве, аташе за културу Француског института Катрин Фодри је најавила да ће, поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, бити одржана прва дебата у оквиру циклуса „Једнакост, различитост, дигитално доба".

Учеснице из Србије и Француске говориће о насиљу на друштвеним мрежама, о дигиталној сфери као подручју родне неједнакости, али и о дигиталним средствима која се користе у савременој феминистичкој борби.

Завирите у виртуелни резерват природе

У фокусу манифестације „Дигитални новембар" биће и очување животне средине, чему су посвећена два пројекта „Караван за климу" и „Wild immersion".

Путујућу интерактивну изложбу „Каравана за климу", која се ове године одвија под слоганом „Мали корак за човека, велики за природу", посетиоци ће моћи да виде уживо у Француском институту, али и онлајн од 12. новембра.

Упоредо своју турнеју по Србији започиње и „Wild immersion", путујући комби који ће од 12. новембра бити паркиран испред Културног центра Београда, а од 17. до 21. новембра код Француског института у Кнез Михаиловој 31.

Никола Рабреновић је објаснио да је „Wild immersion" први на свету виртуелни резерват природе, који користи нове ВР технологије како би заинтересоване телепортовао у свет дивљине.

„Шездесет посто биљних и животињских врста нестаје и желимо да едукујемо људе о значају очувања природе. У резерватима Србије снимили смо филмове и наредних недеља ће у 15 градова публика моћи да завири у тај свет природе”, рекао је Рабреновић, представник „Wild immersion"-а у Србији.

Инспирисани Француском и Француска очима фотографа

Културне баштине Француске и Србије постаће приступачне свима у Србији, захваљујући, пројекту „Francee Motion", који ће представити лепоту француске културне баштине, као и пројекту „Инспирисани Француском”, који обухвата представљања, путем кратких видео записа, дела српских сликара који су живели и стварали у Француској, а која се чувају у музејима Новог Сада и Београда.

© Фото : Принскрин/ЗумТијана Палковљевић Бугарски
Дигитални новембар од 12. до 30. новембра у Србији - Sputnik Србија
Тијана Палковљевић Бугарски

„У овим тешким околностима ковида пронашли смо начин да промовишемо српску ликовну уметност и покажемо како је француска уметност утицала на наше сликаре, како их је Француска инспирисала“, рекла је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице Српске.

Кустоси и директори Галерије Матице српске, Спомен збирке Павла Бељанског, Галерије лепих уметности Рајко Мамузић и Народног музеја у Београду припремили су видео прилоге о познатим српским уметницима који ће бити емитовани на „Јутјуб" каналу Француског института и на каналима РТВ и РТС.

Четири фотографа - Ишола Акпо (Бенин), Еду Монтеиро (Бразил), Давид Шалиол (САД) и Лурдес Сегаде (Шпанија), путовали су кроз разне делове Француске и сваки од њих је на свој начин видео и забележио разноликост француске културне баштине, што ће публика моћи да види на виртуелној изложби „Francee Motion" која ће током новембра обићи Зајечар, Алексинац и Сремске Карловце.

Гејминг – сусрет уметности и технологије

Реља Бобић, програмски директор „Serbian Games Association”, најавио је онлајн радионице Емануела Корна, креатора видео игара.

Прва радионица фокусира се на методологију и теорију интерактивног писања, дизајн, и на начин писања наратива за видео игрице, а друга под називом „Видео игрица као средство промена", представља увод у писање сценарија за видео игрице и његову примену у другим областима.

„За нас је 'Дигитални новембар' врло занимљив, јер поље гејминга видимо као сусрет уметности, креативности и технологије и програм који припремамо ће то показати. Емануел Корно ће се фокусирати на поље интерактивног писања, као једну врсту дигиталног третмана књижевности у циљу развоја нових наратива који се могу употренити у форми видео или друштвене игре”, истакао је Реља Бобић, напоменувши да је поље гејминга једно од ретких које није осетило тешкоће проузроковане пандемијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала