Египтолози имају „откриће године“ у Подземном граду мртвих

© AP Photo / Ministerio de Antigüedades de Egipto Древни ковчези у боји са натписима и цртежима у египатском граду Луксору
Древни ковчези у боји са натписима и цртежима у египатском граду Луксору - Sputnik Србија
Пратите нас
Египатско Министарство туризма и старина најавило је да имају откриће године, које укључује 100 осликаних ковчега у добром стању који нису отворени хиљадама година.

Археолози који су ископавали некрополу Сакара у близини Каира кажу да ће наредних дана на конференцији за штампу поделити нешто врло узбудљиво.

Почетком октобра археолози су пронашли 59 ковчега старих око 2.500 година, заједно са дрвеним статуама и златним маскама. Већина ковчега била је осликана ликовима људи.

Ковчези и артефакти пронађени су у новооткривеним гробним јамама које нису отваране хиљадама година. Локалитет је познат као Подземни град мртвих. Многе кутије још увек садрже тела људи који су били сахрањени унутра.

На октобарској конференцији за новинаре, министар туризма и старина Халед ел Енани нагласио је: „Данас није крај овом открићу, сматрам га почетком“.

На локалитету Сакара налази се најмање 11 пирамида, укључујући и степенишну пирамиду фараона Џосера, заједно са стотинама гробница древних званичника и другим налазиштима која датирају од Прве династије (2920. пне. – 2770. пне.) до коптског периода (395-642).

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала