ЕУ планира самит о јачању односа са САД, позван и Бајден

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу
Заставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери ЕУ 27 организоваће самит посвећен обнављању трансатлантских односа, а у светлу одржаних председничких избора у САД, најављују ЕУ званичници у Бриселу.

Додаје се да председник Европског савета, Шарл Мишел, намерава да на овај самит који ће одржати путем видео-конференције, позове и Џозефа Бајдена.

"Циљ је да се појача политички дијалог, а ЕУ намерава да разговара о пет кључних питања од заједничког интереса што су корона, вредности и мултилатерализам, клима, трговина, безбедност и геополитички интереси”, наводе у Бриселу, пренео је Танјуг.

У овом тренутку није јасно када ће се самит одржати.

Бајден телефоном разговарао са Меркеловом, Макроном и Џонсоном

Џозеф Бајден је разговарао данас са лидерима три земље које су најважнији европски савезници САД - британским премијером Борисом Џонсоном, немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

Како преноси АП, Џонсоново залагање за Брегзит и добри односи са председником Доналдом Трампом забринули су многе демократе, али он је ипак био међу првим европским лидерима који су Бајдену честитали победу на председничким изборима.

Џонсонов кабинет је саопштио да је он данас са Бајденом разговарао о блиским односима две земље који сежу далеко у прошлост, као и да су се двојица званичника заложила за јачање билатералне сарадње у више области, укључујући трговину и безбедност.

У 25-минутном телефонском разговору Џонсон и Бајден су обећали да ће удруженим снагама радити на заједничким приоритетима - од борбе против климатских промена, преко јачања демократије, до борбе против пандемије корона вируса.

АП наводи да је Макронов кабинет објавио видео-снимак у којем је француски председник данас после подне телефоном честитао Бајдену и америчкој потпредседници Камали Харис победу на председничким изборима.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је у телефонском разговору са Бајденом данас разговарала о значају трансатлантског партнерства две земље, пренео је Ројтерс.

„Она је честитала њему и потпредседници Камали Харис на изборној победи. Канцеларка је изразила жељу да две земље у будућности имају блиску сарадњу обележену узајамним поверењем“, саопштио је портпарол немачке канцеларке, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала