Карабах признао да је изгубио контролу над градом Шуши /видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛидер Нагорно-Карабаха Араик Арутјуњан
Лидер Нагорно-Карабаха Араик Арутјуњан - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник непризнате републике Карабах Араик Арутјуњан изјавио је да је од 7. новембра војска Нагорно-Карабаха престала да контролише Шуши.
„Полемисали смо да ли је Шуши у нашим рукама или не, али смо изгубили главну контролу над Шушијем од 5. новембра, а потпуну од 7. новембра. Нисмо желели да верујемо да потпуно губимо домовину и да нисмо могли да се боримо са расположивим људским ресурсима и техником“, каже Арутјуњан на видео снимку на својој Фејсбук страници.

Он је додао да је Карабах био принуђен да оконча борбе како би спасао самопроглашену републику.

„Изгубили смо Физули, Џабраил, Кубатли, Зангелан, регион Хадрут, делове региона Мартуни и Аскеран, и, што је најважније, Шуши. Борбе су већ биле на периферији Степанакерта, на удаљености од два или три километра. Да су се борбе наставиле истим темпом, за неколико дана изгубили бисмо читав Арцах (Карабах)“, објаснио је он.

Јерменски војници у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пашињан: Морали смо да потпишемо споразум о примирју

Прекид ватре у Карабаху

У понедељак је објављено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Карабаху. Према овој изјави, у Нагорно-Карабаху потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на својим заузетим положајима, а морају и да размене ратне заробљенике. Такође, у Карабаху ће бити стационирани руски мировњаци.

Током ноћи су у Јеревану одржани протести због најаве о завршетку рата у Карабаху. Неколико владиних зграда је уништено. Премијер Јерменије је у светлу тих протеста позвао све који немају никакве везе са разбојништвима да оду кући и изјавио да је „чист“ пред својом домовином и јерменским народом.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала