Кон: Нема ни теоријске шансе да буде уведено ванредно стање

© Sputnik / Предраг ВасиљевићПрво недељно јутро у центру Београда у време полицијског часа који траје од суботе од 13.00 до понедељка у 5.00
Прво недељно јутро у центру Београда у време полицијског часа који траје од суботе од 13.00 до понедељка у 5.00 - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан Кризног штаба др Предраг Кон упозорава да нисмо далеко од катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој људи више неће имати где да се лече, али каже да не постоји ни "теоретска шанса" да поново буде проглашено ванредно стање.

Доктор Предраг Кон каже да је у Београду данас регистровано 1.430 заражених особа, што је знатно више него што их је било током читаве претходне недеље, када се тај број кретао између нешто мање од 1.000 и нешто мање од 1.200.

"Таман је изгледало да смо достигли плафон. Надао сам да ће се у току ове недеље зауставити на том нивоу, али дешава се оно што је нажалост могло и да се предвиди - кривуља наставља да се пење", истиче Кон за јавни сервис.

Каже да је многим истраживањима код нас и у свету откривено да је вирус присутан много више него што је званично регистровано.

"Тај број са којим се множи број званично потврђених случајева заразе је у почетку био између 5 и 10, а након што су урађена истраживања, то је између 10 и 20", наводи Кон.

Мере су давно дефинисане

Кон објашњава да је ванредна ситуација арбитрарно дефинисана када је 1 од 1.000 становника активно оболео.

"Давно смо прошли епидемиолошку ситуацију у Београду, она је још у јуну проглашена и није никада ни гашена. Имате најновију уредбу о понашању у току епидемије и ванредне ситуације. То је правни акт где се тачно види које су мере и ако неко очекује да може нешто више добити од медицинске струке, он једноставно не схвата позицију струке у Кризном штабу", сматра Кон.

Истиче да су све мере давно дефинисане и да непоштовање прописаних мера представља евидентно кршење закона.

"Чим се не поштују мере, онда је јасно да се не поштује закон", каже Кон.

Истиче да је у овом тренутку најважније да се створи правни оквир за спровођење мера и нада се да ће закон које ће у петак бити пред посланицима то и омогућити.

Нисмо далеко до катастрофалне ситуације

Кон наводи да нема другог плана за даље осим да се ослобађају места и да се обезбеди да најтежи болесници имају где да се лече.

"Овај налет је толико велики и не би требало да се чудимо јер је следећи степен катастрофална епидемиолошка ситуација. То је ситуација у којој нема где да се лече људи. Мора да се разуме да не причам ово ради плашења него је то објективно стање", наглашава Кон.

Упозорава да нисмо далеко од такве катастрофалне ситуације.

Кризни штаб никако не може да прогласи ванредно стање

Кон каже да је увођење ванредног стања било једино што је пробудило људе, али да сада нема теоретске шансе ни правног оквира да поново буде проглашено.

"Једноставно је немогуће. То људима није јасно. Ја вам као правни лаик објашњавам да је министар одбране у том случају писао писмо председнику и тако је проглашено ванредно стање", објашњава Кон.

Истиче да Кризни штаб никако не може да прогласи ванредно стање у било којој ситуацији.

"Ако немате могућност да спроводите најбаналније мере које су прописане, како да причамо о нечему озбиљнијем, без правног оквира који је требало да буде обезбеђен бар месец дана раније. Не сумњам у нашу способност адаптације и не сумњам уопште да ћемо наћи начина, али потпуно ми је нејасно да постоје људи који и даље причају да ово не постоји", каже Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала