Мали најавио: Пензије веће за 5,9 посто од јануара, минимална зарада расте за 6,6 одсто

© Tanjug / NIKOLA ANDJICМинистар Синиша Мали
Министар Синиша Мали - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали, гостујући у јутарњем програму РТС, подсетио је грађане Србије које све мере је Србија спроводила од априла месеца када је кренуо први талас корона вирус како би помогла становништву и привреди.

„Одмах када је кренула пандемија вируса корона имали смо ребаланс буџета када смо издвојили 5,8 милијарди евра. Огроман пакет помоћи нашој привреди и грађанима Србије. Исплатили смо 5 минималних зарада у приватном сектору“, навео је Мали.

Мали је такође навео да упркос корона вирусу Србија јача своје здравствене капацитете.

„Издвојили смо 9 милијарди динара за изградњу две ковид болнице и опремање тих болница. Издвојили смо новац за нове капиталне пројекте. Издвојили смо новац за привреднике“, рекао је министар.

Улагаће се новац и у капиталне пројекте као што су завршетак обилазнице око Београда и Моравски коридор. Предвиђено је и 5,1 милијарда за пољопривреднике.

Јавни дуг под контролом, Србија најбоља у Европи

Министар је додао и да је јавни дуг потпуно под контролом и да неће прећи 60 одсто БДП-а.

Министар је рекао да ће по питању стопе раста Србија бити најбоља у Европи.

„Ми смо водећи и то кажу и ММФ и Европска комисија. То значи да смо на прави начин спровели реформе и ојачали нашу економију“, рекао је Мали.

„На прави начин смо ојачали нашу економију, а то је и био циљ наше владе још како је годинама раније говорио председник Србије Александар Вучић“, рекао је Мали показавши графиконе ММФ-а и ЕК који указују да Србију очекују добри резултати.

Ускоро нови ребаланс буџета

Мали је најавио да ће се ускоро пред Владу Србије наћи нови ребаланс буџета.

„Планира се дефицит од три одсто, у договору са ММФ-ом, што даје даље могућности за смањење јавног дуга. Никада више новца неће ићи у капиталне инвестиције. 5,9 одсто нам расту пензије од јануара, а 6,6 одсто расте минимална зарада. Ићи ћемо брзо са објавом колико нам расту плате у јавном сектору“ најавио је Мали.

Здравственим радницима по 10.000 динара

Министар Мали наглашава да је донета одлука и да се здравственим радницима исплати по 10.000 динара, преносе Новости.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала