Пљуштаће казне – шта нас све чека, а није само у вези са корона вирусом

© AP Photo / Darko VojinovicГрадски превоз у Београду током пандемије вируса корона
Градски превоз у Београду током пандемије вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
За неколико дана би пред Скупштином требало да се нађе предлог измене Закона по коме ће Комунална милиција моћи да напише казне за неношење маски.

Али то није једина казна која ће бити обухваћена тим законом, а и суме новца које је неопходно исплатити по казни су промењене.

Казне за неношење маски у затвореном простору ускоро ће писати и комунални милицајци и то на лицу места. Новчана казна за овај прекршај биће 5.000 динара. Ипак, ако платите казну одмах или у року од осам дана издвојићете упола мање новца.

По тропским врућинама скоро да не можемо замислити уобичајени дан без климатизационих уређаја. Међутим, ако вам клима-уређај капље на улицу, прети вам казна од 5.000 динара.

А исто толико може да вас кошта и ако је бучна па ремети кућни ред. За непоштовање кућног реда такође вам прети казна од 5.000 динара. Ту спадају бука, пушење на степеништу и у ходнику и оно што није неуобичајено, трешење столњака кроз прозор.

За пушење у јавном превозу, као и у било којем затвореном простору, односно јавном простору у којем је пушење забрањено, мораћете да платите казну од 5.000 динара. Сва лица у аутомобилу која немају везан сигурносни појас могу да буду кажњена са 5.000 динара.

Иста висина казне прети и возачима који разговарају мобилним телефонима. Путници које у градском превозу контролор затекне без валидне карте мораће да плате 10.000 уместо ранијих 6.000 динара. Ипак, уколико казну плате у року од осам дана, цех ће бити „само“ 5.000 динара.

На једној од последњих седница Скупштине града уведена је практично нова, одвојена казна, за све оне који непрописно паркирају своја возила у жутој траци. Они ће убудуће морати да плате 10.000 динара.

Сви они који не плате паркирање у зонираним деловима града, односно истекне им време, мораће као и до сада да плате казну или дневну паркинг карту од 1.870 динара. Уколико је плате у року од осам дана, имају 50 одсто попуста.

Сви пешаци који пређу улицу ван пешачког прелаза или то ураде на црвено светло морају да плате 5.000 динара. Ако то ураде у присуству малолетног детета, казна је од 15.000 до 30.000 динара.

Коришћење мобилног телефона на пешачком прелазу може да вас кошта 3.000 динара, а ако је са вама дете, казна износи од 6.000 до 12.000 динара. За коришћење слушалица на пешачком прелазу плаћа се 3.000 динара.

Казне ако вас „улови“ „Око соколово“ су од 5.000 до 25.000 динара. Најблажу ће платити они који се паркирају на тротоару, а не ометају кретање пешака или у споредним улицама где возило не омета саобраћај али је на коловозу.

Најдрастичније од 25.000 су ако је возило паркирано на пешачком прелазу, трамвајским шинама и зеленим површинама.

Измене Закона Влада је већ усвојила, а пред посланицима у Скупштини ће се наћи у уторак и нема сумње да ће бити изгласан, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала