После крвавих руку — крваве идеје: Из Приштине одлазе команданти ОВК, долазе већи екстремисти

© AP Photo / Visar KryeziuПристалица опозиције на протесту у Приштини.
Присталица опозиције на протесту у Приштини. - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлазак ратних команданата крвавих руку са политичке сцене Приштине и долазак младе, углађене генерације косовских политичара, Србији може само да отежа посао, јер су екстремнији, софистициранији, а идеологија им је иста као и лидерима ОВК.

Ово је заједничко мишљење професора Приштинског универзитета др Душана Челића и историчара Драгомира Анђелковића, уз напомену да млађа генерација политичара иако нема крваве руке, има — крваве идеје.

Одлазе ОВК команданти — остају антисрпске идеје

„И једни и други имају исте идеје, а то је велика Албанија на српском тлу и елиминисање остатка српске популације. За Србију је млађа екипа политичара у Приштини још неповољнија, јер се за ратне команданте ОВК знало да су то људи крвавих руку и да им је прошлост криминална. Нови политичари на Косову су софистициранији, иако исто мисле као и њихови претходници, али им руке нису упрљане крвљу, што им на Западу даје кредибилитет, већи него што су имали политичари ОВК“, објашњава Анђелковић.

Професор Челић не види никакав бољитак који би млађа генерација могла да донесе јер је, по њему, још екстремнија у односу на политичаре из ОВК.

© REUTERS / MARKO DJURICAПротест опозиције у Приштини
После крвавих руку — крваве идеје: Из Приштине одлазе команданти ОВК, долазе већи екстремисти - Sputnik Србија
Протест опозиције у Приштини

„Због тога Србија мора да се припреми на екстремније политичке захтеве и на заоштравање антисрпске политичке сцене у Приштини. То не значи да би требало да жалимо за Тачијем и екипом, наравно да је њима као ратним злочинцима место пред судом. Али чињеница је да су Косово и Метохију водили управо људи који су били средство за манипулисање и управљање кризом од стране великих сила, а пре свега Америке“, напомиње Челић. 

За Запад прихватљиви јер им руке нису крваве

Другим речима, они су били средство за постизање циљева Запада који је уцењивао ратне лидере управо јер су знали њихову прошлост.

„Разуме се да сада са новом генерацијом косовских лидера то не могу да ураде. Новима је прошлост чиста, нису учествовали у рату и није могуће да на њих примене исте методе. Зато мислим да ће нова генерација бити политички још тврђи орах када је реч о Србији и очувању српских националних интереса на Косову и Метохији, односно спровођењу Резолуције 12 44“, наглашава наш саговорник.

Професор Челић каже да млада генерација косовских политичара није ни модерна ни либерална у афирмативном смислу. По њему, неће ни доћи до смене идеологије, већ само генерације.

„После Тачија и осталих долазе њихова политичка деца. Не треба заборавити да су од 1999. године наовамо стасале бројне генерације младих које су биле и буквално индоктриниране и задојене идеологијом ОВК. На Косову се генерације уче о једној епопеји такозване ослободилачке борбе Албанаца. Друштво на Косову и Метохији се није суочило са својом прошлошћу“, уверен је професор Челић. 

Косовски Албанци још чекају на катарзу 

Иако је врло резервисан према томе шта ће се десити на Специјалном суду, односно, какав ће бити исход оптужби које су подигнуте против чланова ОВК, наш саговорник није уверен да ће то освестити косовско друштво, већ више верује да ће довести до већег политичког екстремизма, усмереног према свему што је српско.

„И тако ће бити све док се албанско друштво не суочи са својом прошлошћу“, закључује наш саговорник и додаје да ово није тај моменат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала