ШОС: Наставак рада на разоружању, контроли и неширењу нуклеарног оружја

© Фото : Фотохост-агентство sco-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаУчесници онлајн самита Шангајске организације за сарадњу
Учесници онлајн самита Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија
Пратите нас
Шангајска организација за сарадњу (ШОС) ће наставити да ради на разоружању, контроли и неширењу нуклеарног оружја, мирној употреби атомске енергије и дипломатског реаговања на глобалне и регионалне изазове режиму непролиферације, наводи се у московској декларацији Савета шефова држава-чланица ШОС објављеној на сајту Кремља.  

У изјави се додаје да повећавање глобалних система за противракетну одбрану појединих земаља негативно утиче на међународну безбедност и стабилност.

Државе-чланице ШОС-а сматрају недопустивим покушаје да се сопствена безбедност осигурава на рачун безбедности других држава.

Државе-чланице такође се залажу за очување свемира слободног од свих врста оружја и констатују значај строгог поштовања актуелног правног режима који предвиђа искључиво мирољубиву употребу свемира, наводи се у тексту.

Земље ШОС-а истичу потребу за закључивањем међународног правно обавезујућег документа који би обезбеђивао транспарентност и пружао поуздане гаранције за спречавање трке у наоружању и истичу да неће бити прве које ће поставити оружје у свемир, а такође поздрављају рад групе владиних стручњака УН на разматрању и подношењу препорука о таквом документу.

МИП Русије - Sputnik Србија
Русија не намерава да потпише Споразум о забрани нуклеарног оружја

Чланице су такође додале да се залажу за даљи развој сарадње и реализације комплексних мера усмерених на обезбеђивање спремности за претње од инфективних болести, правовремено откривање избијања епидемије и реаговање на ванредне санитарне и епидемиолошке ситуације. Додаје се и да је потребно развити механизам за размену информација о појавама заразних болести на простору ШОС-а.  

Државе се, даље, противе стигматизацији у вези са ковидом 19 и наглашавају потребу за јачањем међународне сарадње у борби против вируса корона.  

У декларацији се наводи да земље ШОС-а подржавају покретање мултилатералних преговора о међународној конвенцији за сузбијање дела хемијског и биолошког тероризма.

Такође се закључује се да земље ШОС-а позивају на поштовање Конвенције о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и његовом уништавању као ефикасном инструменту на пољу разоружања и неширења оружја.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала