Лукашенко позвао пољског колегу на дијалог о односима две државе

© Пресс-служба президента Республики Беларусь / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко током интервјуа за руске медије
Председник Белорусије Александар Лукашенко током интервјуа за руске медије - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко позвао је пољског колегу Анджеја Дуду на конструктиван дијалог о односима две државе у будућности, саопштила је прес служба белоруског председника.
„Само заједничким радом можемо да обезбедимо запажена достигнућа у трговини, индустријској сарадњи, науци, образовању и другим областима. То задовољава и националне интересе обе државе и жеље милиона становника наших земаља", нагласио је Лукашенко.

Такође је приметио да су Белоруси и Пољаци предодређени да „живе раме уз раме у миру и слози“. Према белоруском лидеру у „данашњим тешким околностима“ неопходно је очување добросуседства две државе као главне вредности коју су наследиле и треба да пренесу на своје потомке.

Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко: Само преко мене мртвог ће Белорусија постати провинција Пољске и Литваније

Лукашенко је у име белоруског народа честитао председнику Пољске и грађанима Национални дан независности.

Раније су белоруске власти више пута изјављивале да се протести у земљи координишу из иностранства. Лукашенко је оптужио Запад за директно мешање у ситуацију у Белорусији, напоменуо је да смернице дају Сједињене Америчке Државе. Он је навео да се из Пољске, Чешке, Литваније и Украјине организују протести.

Белоруски председник је у октобру рекао да Пољска, која критикује „неправедне изборе“ у Белорусији, мора да регулише своје председничке изборе, на којима је Дуда победио у јулу.

У августу је Лукашенко оптужио Пољску да жели да „одсече“ област Гродно, која је, по његовом мишљењу „западни бисер“ Белорусије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала