Онемогућена потрага за ванземаљском интелигенцијом: Покварио се један од најмоћнијих телескопа

© AFP 2023 / Arecibo ObservatoryОбсерватория Аресибо
Обсерватория Аресибо - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Један од најмоћнијих радио-телескопа на свету претрпео је оштећење, друго за четири месеца. Астрономска заједница је због тога веома забринута.

Откако је у августу помоћни кабал поцепао и пробио у рефлекторску плочу телескопа, инжењери и радници у Порторику све време су отклањали штету у Опсерваторији „Аресибо“ .

Поред санације 30-метарске рупе на опсерваторијској плочи, сада треба поправити и штету проузроковану прекидом другог кабла.

„Ово сигурно није оно што смо желели да видимо, али важно је да нико није повређен. Размишљали смо и процењивали и дали приоритет безбедности приликом планирања поправки које је требало да почнемо у уторак. Сад се ово десило. Има много неизвесног посла пре него што успемо стабилизујемо структуру“, изјавио је директор опсерваторије Франциско Кордоба.

Прва несрећа можда је проузроковала другу. Овај проблем може да настане ланчано: и први кабал који је пукао и онај који је овом приликом покидан повезани су на исти торањ, и можда је био под додатним притиском од августа, известили су са Универзитета Централне Флориде, чији научници раде у овим објектима.

Због тога се тим задужен за структуру нада да ће смањити додатну силу коју подносе остали каблови. Покушавају и да убрзају доставу два нова кабла која су већ наручена, пре него што се деси трећа незгода.

Радио-телескоп „Аресибо“ направљен је шездесетих година прошлог века и носио је титулу највећег светског радио-телескопа са једним отвором све до подизања супарника из Кине: телескопа ФАСТ, који је почео са радом у јануару 2020. године.

Опсерваторија „Аресибо“ бави се проучавањем мноштва егзопланета, астероида и других небеских тела и доприноси у потрази за пројектима ванземаљске интелигенције (СЕТИ).

„Аресибо“ је и раније преживљавао разне недаће - земљотресе и ураган Марију. Ипак, било би грозно да ванземаљци баш сад узврате на наш позив кад је телескоп у квару.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала