Откривен тајанствени „ген у гену“ у корони

CC0 / Pixabay/Pete Linforth / Вирус корона РНК
Вирус корона РНК - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су открили тајанствени ген скривен унутар генетске структуре новог вируса корона, који би могао да објасни због чега је тако тешко победити САРС-КоВ-2.

Ген који је добио назив ОРФ3д сакривен је у структури нуклеотида, градивних блокова РНК и месецима није био примећен, иако бројни научници проучавају вирус који је изазвао пандемију са великим бројем жртава.

Макаки мајмуни се играју маском за лице у Гентинг Семпу у Малезији - Sputnik Србија
Професор који је открио Ахилову пету короне предвиђа када се живот враћа у нормалу

„Када је у питању величина генома, САРС-КоВ-2 је међу најдужим вирусима који постоје. Због тога су подложнији геномским варкама него други РНК вируси“, каже Чејс Нелсон, један од научника који су открили овај ген.

Такозвани „преклапајући гени“, какав је овај, релативно су чести код РНК вируса. Међутим, његово откриће је нови изазов за научнике који траже начин како победити вирус, пише РТ.

Научници за сада немају одговор да ли овај скривени ген на неки начин утиче на ширење вируса, или на болест коју изазива – ковид-19. Међутим, оно што знају, јесте да изазива јак имуни одговор код људи.

„Ако не видимо преклапајуће гене, постоји опасност да пропустимо важне аспекте биологије вируса. Такви гени могу да буду оружје вируса којим се он умножава или угрожава имунитет домаћина", каже Нелсон.

Он сматра да је тај ген плод недавне еволуције и као такав је главни кандидат који може да објасни неке јединствене атрибуте овог вируса.

​Ген ОРФ3д до сада је откривен само једном, у варијанти вируса корона који је био присутан код панголина у Кини, пише РТ.

„Још не знамо његову улогу и значај, али будући да САРС-КоВ-2 има 15 познатих гена, откриће скривеног гена могло би да буде отрежњујућа вест, без обзира на најављена открића вакцина“, каже Нелсон.

Овај ген не постоји у вирусу корона САРС-КоВ, који се ширио 2003. и 2004. године. Научници због тога мисле да би у њему могло да лежи објашњење, због чега је овај нови вирус корона успешнији у ширењу међу људима у односу на свог претходника.

Научници сада сматрају да би овај ген могао да буде значај за прављење нових вакцина или лекова против ковида-19.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала