Овде је крштен Тесла: Поново ће да засија црква коју су два пута уништили /фото/

© Фото : Спутњику уступила Епархија горњокарловачкаУ рату у који је завршен прогоном 250 хиљада Срба, црква у којој је крштен човек који је својим изумима задужио човечанство, оштећена је и опљачкана.
У рату у који је завршен прогоном 250 хиљада Срба, црква у којој је крштен човек који је својим изумима задужио човечанство, оштећена је и опљачкана.  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Почели су радови на живописању храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану у Хрватској. Црква у којој је крштен један од највећих умова света, научник и проналазач Никола Тесла, оштећена је и опљачкана у последњем рату.

Дрвени храм у Смиљану и 17 српских кућа помињу се у сачуваним списима из 1697. године, а налази се и на списку православних парохија у Карловачком генералату из 1700. године. Зидани храм саграђен на његовим темељима, уз одобрење царице Марије Терезије, а освештан је 1765.

© Фото : Спутњику уступила Епархија горњокарловачкаСпоменик Николи Тесли испред цркве у Смиљану у којој је један од највећих умова света крштен.
Овде је крштен Тесла: Поново ће да засија црква коју су два пута уништили /фото/ - Sputnik Србија
Споменик Николи Тесли испред цркве у Смиљану у којој је један од највећих умова света крштен.

У цркви Светих апостола Петра и Павла је службовао и српски прота Милутин Тесла, ерудита који је у том крају био познат и по величини своје библиотеке, а највише по инспиративним проповедима и изузетним новинским чланцима.

Син Никола је крштен у овом храму 1856. године, као тромесечна беба, у октобру. Сви расположиви извори указују да је детињство и рану младост Никола Тесла највише волео да проводи у овој цркви и очевој библиотеци.

Данас у Смиљану више нема потомака ове велике породице, у гробницама је због усташког погрома скончало, како књиге сведоче, 119 Срба са презименом Тесла.

© Фото : Спутњику уступила Епархија горњокарловачкаЖивописање храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану у Хрватској.
Овде је крштен Тесла: Поново ће да засија црква коју су два пута уништили /фото/ - Sputnik Србија
Живописање храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану у Хрватској.

У Смиљану и околним засеоцима пред Други светски рат живело је 620 Срба, а њих 558 усташе су на зверски начин убиле. Међу њима је било 74 деце.

Црква је срушена, обновљена је тек 1986. године.

© Фото : Спутњику уступила Епархија горњокарловачкаНикола Тесла је крштен у овом храму 1856. године, као тромесечна беба, у октобру.
Овде је крштен Тесла: Поново ће да засија црква коју су два пута уништили /фото/ - Sputnik Србија
Никола Тесла је крштен у овом храму 1856. године, као тромесечна беба, у октобру.

У последњем рату у Хрватској, који је завршен прогоном 250 хиљада Срба, страдала је и црква у којој је крштен човек који је својим изумима задужио човечанство, оштећена је и опљачкана.

Страдало је и двадесеторо Срба из Смиљана, међу њима и пар стараца који су преживели усташке ликвидације у Другом светском рату.

© Фото : Спутњику уступила Епархија горњокарловачкаВладика Герасим и верни народ у цркви у Смиљану током храмовне славе, Петровдана.
Овде је крштен Тесла: Поново ће да засија црква коју су два пута уништили /фото/ - Sputnik Србија
Владика Герасим и верни народ у цркви у Смиљану током храмовне славе, Петровдана.

Сви ретки повратници у Смиљан данас живе поред Цркве Светих апосотла Петра и Павла, која је обновљена 2006. године, а тада је израђен и иконостас од храстовине са иконама које су рад сестринства манастира Богородице Тројеручице из Шибеника.

© Фото : Спутњику уступила Епархија горњокарловачкаГлавни фрескописац обновљене цркве је свештеник Милан Радусин, дипломирани иконописац из Епархије далматинске.
Овде је крштен Тесла: Поново ће да засија црква коју су два пута уништили /фото/ - Sputnik Србија
Главни фрескописац обновљене цркве је свештеник Милан Радусин, дипломирани иконописац из Епархије далматинске.

Главни фрескописац обновљене цркве, по благослову епископа горњокарловачког Герасима, је свештеник Милан Радусин, дипломирани иконописац из Епархије далматинске.

Данас у цркви у којој је крштен српски геније, "човек који је измислио 20. век" Никола Тесла, служи парох госпићко - смиљански, јереј Драган Михајловић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала