Подигнута нова – трећа оптужница у случају убиства Оливера Ивановића

© AP Photo / Visar KryeziuПолицијска трака испред куће где је убијен Оливер Ивановић у Косовској Митровици.
Полицијска трака испред куће где је убијен Оливер Ивановић у Косовској Митровици. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Специјално тужилаштво у Приштини поднело је суду нову оптужницу против шесторо окривљених за убиство лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића.

Оптужница је поднета суду у Приштини који има рок од 30 дана да је одбаци или да закаже припремно рочиште на којој ће се обрана о њој изјашњавати, рекао је Танјугу бранилац једног од окривљених адвокат Дејан Васић који је јутрос примио оптужницу.

Оптужница је била крајем септембра враћена тужилаштву одлуком Апелационог суда у Приштини који је усвојио жалбе бранилаца против одлуке првостепеног суда о потврђивању оптужнице.

Васић, који брани опруженог Драгишу Марковића рекао је Танјугу да је ово трећа по реду оптужница у овом случају, која је подигнута против истих особа, за иста кривична дела и исти догађај.

“Специјално тужилаштво не само да није поступило по закону него није поступило ни по налогу Апелационог суда, јер ни сада није утврдило добро основану сумњу за кривична дела за која се оптужени терете”, рекао је Васић.

Следећи је на потезу првостепени суд који има рок од 30 дана да оптужницу одбаци или да закаже припремно рочиште, указао је адвокат истичући да сматра да суд у овој фази треба да одбаци оптужницу као недозвољену због недостатка основане сумње и као неблаговремену, јер није подигнута у законском року.

Оливер Ивановић по изласку из болнице - Sputnik Србија
Оливере, ти си победио, изгубила је Србија

За учешће у овом убиству на разне начине и за различита кривична дела оптужено је шест Срба - Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.

Тројица који нису доступни косовским органима - Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и Жељко Бојић нису на оптужници, јер косовско правосуђе недозвољава суђење у одсуству.

Њихова имена помињана су у истрази убиства.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима у саизвршилаштву.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала