Српска амбасада: Полагање венаца у Будви проглашено за мешање у унутрашње ствари суверене државе

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Црне Горе позвало је амбасадора Србије на разговор и саопштило став да је полагање венаца на Спомен плочу на улазу у Стари град Будву на Дан примирја грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе, историјски фалсификат, и да сходно, томе ту активност као земља домаћин не одобравају и оцењују је неприхватљивом.

Република Србија и њена Амбасада у Црној Гори, такве тврдње и наводе су одбациле као злонамерне и нетачне, а нарочито  неутемељене тврдње да је реч о историјском фалсификату, саопштено је из амбасаде Србије.

Навели су и да Дан примирја и Победе у Великом рату треба да буде дан мира и помирења и међу браћом и међу народима и да зато остајући чврсто привржене грађењу најбољих братских и пријатељских односа Србије и Црне Горе, не желећи ничим да то доводе у питање одложили су планирану активност полагања венца.

„Истовремено изражавамо наду и жељу да ће се у скорој будућности стећи услови да се то обави на адекватан и прихватљив начин, као што се то иначе обележава у целом слободарском и цивилизованом свету“, наводи се у саопштењу.

Подсећају да је амбасада Србије у Црној Гори сходно досадашњој пракси и устаљеној традицији планирала да обележи 11. новембар, Дан примирја у Великом рату, на начин како је то и до сада чинила - полагањем венца на Спомен плочу на улазу у Стари град Будву.

Наводе и да на Спомен плочи пише: „покољења дјела суде П.П. Његош ,на успомену доласка храбре и побједоносне Српске војске која послије јуначких побједа ослободи Будву на Митровдан 8. новембра 1918, поставља Општина Будванска“.

Дакле, на плочи која симболизује победу, ослобођење као универзалну вредност, све битке и велико страдање за слободу.

У Будви се јутрос испред улаза у Стари град окупила група људи са црногорским заставама и обележјима с, како би спречили амбасадора Србије Владимира Божовића да положи венац на спомен плочу „српским ослободиоцима“.

Божовић је на разговор у Министарство спољних послова позван синоћ када су му саопштили да не одобравају полагање венаца.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала