Mарш ка Карабаху: У Јерменију стигло преко 400 руских мировњака /видео/

© REUTERS / FRANCESCO BREMBATIРуски мировњаци у Карабаху
Руски мировњаци у Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Русије саопштило је да су руски мировњаци кренули из Јерменије у Нагорно-Карабах, након што су у уторак пребачени у Јерменију заједно са техником и наоружањем.

У Јерменију је стигло више од 400 руских мировњака. Након истовара, војска је формирала колоне за марш до одредишног подручја.

„Како би био изведен марш, техника и наоружање су прошли сервисирање и техничку проверу готовости за кретање у планинским пределима. Након договарања рута распоређивања, руски мировњаци ће почети да марширају до подручја у којима се изводе мировне мисије“, пренело је Министарство одбране.

Предстоји им да пређу више од 250 километара.

По доласку, мировњаци ће поставити осматрачнице дуж контакт линије и Лачинског коридора.

У Јерменију је слетело већ 20 авиона Ил-76 војно-транспортне авијације са официрима команде руских мировних снага и војницима јединица 15. мировне бригаде.

Раније је Национални центар за контролу одбране Русије саопштио да ће у Карабах бити послато најмање 22 војно-транспортна авиона Ил-76 са мировњацима. Мировни контингент Русије у Карабаху ће имати 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица опреме. Команда руских мировних снага биће смештена у подручју Степанакерта.

Прекид ватре у Карабаху

У понедељак је објављено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Карабаху. Према овој изјави, у Нагорно-Карабаху потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на својим заузетим положајима, а морају и да размене ратне заробљенике.

Такође, у Карабаху ће бити стационирани руски мировњаци. С тим у вези, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је разговарао телефоном са руским председником Владимиром Путином и најавио је учешће Турске у контроли прекида ватре у Нагорно-Карабаху у оквиру заједничког центра у Азербејџану.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала