У Нагорно-Карабах пребачена четвртина руских мировних снага

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаДолазак руских мировних снага у Нагорно-Карабах
Долазак руских мировних снага у Нагорно-Карабах - Sputnik Србија
Пратите нас
Током протеклог дана у Нагорно-Карабах пребачено је 414 руских војника у саставу мировних снага и неколико десетина аутомобила и других возила, као и хеликоптери и беспилотне летелице, изјавио је у среду начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеј Рудској.

Укупно би у групи требало да буде 1.960 војника са малокалибарским оружјем, 90 оклопних транспортера, 380 возила и друге технике.

„Током дана извршено је 27 налета. Превезено је 414 војника, 54 јединице аутомобилске и специјалне технике, осам хеликоптера, као и два система беспилотних летелица“, прецизирао је Рудској.

Он је додао да ће дуж контакт линије у Нагорно-Карабаху бити постављено шеснаест осматрачница.

„У циљу контроле усклађености са споразумима између Јерменије и Азербејџана, планирано је постављање 16 осматрачница зонама одговорности ‘Север’ и ‘Југ’. Оне ће бити смештене дуж контакт линије у Нагорно-Карабаху и дуж Лачинског коридора“, објаснио је Рудској на брифингу.

Планирано је да осматрачнице буду распоређене од 12. новембра како би се осигурала безбедност цивилног становништва у зони одговорности „Југ“ у Нагорно-Карабаху, где су се до недавно одвијала активна борбена дејства. 

Осматрачнице имају „задатак да прикупљају информације о случајевима кршења прекида ватре, одмах пренесу те податке команди мировних снага, као и да одржавају безбедност транзитног саобраћаја и сузбијају незаконите радње против цивила“.

Генерал је додао да ће то допринети брзом прелазу ка мирном животу и повратку избеглица.

У саставу мировног контингента укључене су и јединице руске војне полиције, које ће патролирати дуж контакт линије, пратити конвоје и терет.

Рудској је саопштио и да су руски мировњаци у зони сукоба у Нагорно-Карабаху преузели су контролу над Лачинским коридором и деоницом пута Лачин-совхоз Лисогорски.

​Руска војска која делује у зони сукоба у Нагорно-Карабаху успоставила је директне канале везе са генералштабовима оружаних снага Азербејџана и Јерменије, како би се спречили инциденти и обезбедила безбедност мировних снага.  

„Заједно са јерменском и азербејџанском страном организован је рад на разјашњавању параметара мировне операције“, истакао је он.

Према његовим речима, у Генералштабу Оружаних снага Русије „распоређена је група за војну команду која ће непрестано надгледати ситуацију“.

Раније су се лидери Русије, Азербејџана и Јерменије договорили о прекиду борбених дејстава у Карабаху. Према овој изјави, борбена дејства прекинута су од поноћи 10. новембра, Јерменија и Азербејџан се заустављају на заузетим положајима и морају да размене заробљенике. Осим тога, у Нагорно-Карабаху биће размештене руске мировне снаге.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала