Весић: Београд добија 500 нових контролора поштовања мера, казнити оне који их крше

© AP Photo / Darko VojinovicКафићи у Београду у доба короне
Кафићи у Београду у доба короне - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да је време да угоститељи који крше епидемиолошке мере одговарају и поручио да ће измене Закона о заштити становништва од заразних болести омогућити строжу контролу мера и да ће престоница добити 400-500 нових људи, који ће учествовати у контроли.

Весић нагласио да је важно да привреда настави да функционише.

Време је да тужиоци размисле да ли неко крши кривични закон

Он је рекао да Град Београд инсистира на томе да се промене законски прописи како би се омогућило да већи број извршилаца контролише поштовање епидемиолошких мера.

"Према садашњем закону, то могу да раде само санитарни инспектори Министарства здравља, а њих је 140 на територији читаве Србије и они нису довољни да контролишу поштовање мера. Изменом законом то ће бити омогућено комуналним милиционерима и инспекторима. На тај начин имаћемо у Београду 400-500 нових људи који ће моћи да учествују у контроли", рекао је Горан Весић за РТС.

Он је нагласио да град инсистира на томе да се прво поштују постојеће мере, а онда да се размишља о новим мерама, али је приметио да један број угоститеља крши мере и организује журке после 23 сата.

Весић је оценио да је неопходно да они који организују журке и прославе после 23 сата за то и одговарају.

"Мислим да је време да тужиоци размисле да ли неко тиме крши кривични закон. У кривичном законику постоји кривично дело, које каже да ко намерно зарази друге људе, а организатор журке то ради, може да одговара кривично. Нису одговорна деца која дођу на такву прославу, већ они који је рекламирају на друштвеним мрежама и зарађују на томе", рекао је Весић.

Он је додао да је време да тих један одсто угоститеља коначно одговара за такве поступке, а не да се кажњава 99 одсто угоститеља који вредно раде и поштују мере.

"Важно је да се ове мере спроведу до краја. Сигуран сам да ће се изменом закона омогућити да се строже контролишу мере и да привреда ради, а да се истовремено заштити становништво од заразних болести", рекао је Весић, пренео је Танјуг.

Туристи се враћају у Београд

На питање да ли ће се скратити радно време угоститељских објеката или вртића, Весић је рекао да неће и поручио да морамо да научимо да живимо са оваквом ситуацијом.

"Једна је ситуација била у марту кад смо се први пут суочили са овим вирусом, а сад имамо искуство већ осам месеци и привреда мора да ради", рекао је Весић истичући да се туристи полако враћају што показује то да су капацитети хотела попуњени 50 одсто, а негде и 70 одсто.

Истакао је и да у угоститељству ради 40.000 људи, те је поновио да треба поштовати мере и стриктно казнити оне које организују прославе, али омогућити да привреда ради.

"Јер ако привреда не ради неће бити могућности да се купи нова заштитна опрема и нећемо моћи да платимо лекаре", рекао је Весић истичући да ако економија не буде радила, нећемо моћи да опстанемо.

Као пример навео је Немачку, где, како је рекао, нико није зауставио привреду.

"Почели су да се враћају туристи и опоравља сектор услуга. Имамо раст привреде и индустријске произвођење, имамо најмањи пад у Европи и зато је важно да се настави овај тренд, на томе инсистирају председник Вучић, влада и градска власт у Београду која спроводи ту политику", поручио је Весић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала