Годинама финансирана операција: Како Сорош „купује“  америчко правосуђе

© AP Photo / Ronald ZakЏорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Пратите нас
Милијардер Џорџ Сорос годинама финансира изборе за локалне јавне тужииоце, што либералне групе сматрају „дугогодишњом кампањом за преобликовање америчког система кривичног правосуђа“.

Победе на локалним изборима за америчке јавне тужиоце повезане са милијардером Џорџом Сорошом отварају бројна питања, пише „Фокс њуз“.

Амерички инвеститор, милијардер и филантроп, познат по својим „раскошним донацијама“ у политичке сврхе, наводно спроводи кампању која утиче на локално спровођење закона, изјавио је Ден Гејнор, потпредседник конзервативног „Медијског истраживачког центра“.

„Ово је операција коју Сорош финансира већ неколико година и осмишљена је да утиче на локалне правне системе широм земље“, рекао је он у среду.

Гејнор, чији „Центар за истраживање медија“ прати финансирање ентитета које подржава Сорош, цитирао је извештај „Лос Анђелес тајмса“ из 2018. године у којем се тврди да је милијардер потрошио више од 16 милиона долара на изборе у окрузима изван Калифорније.

У истом извештају се наводи да је Сорошева потрошња у Калифорнији премашила 2,7 милиона долара.

Гејнор додаје да је Сорошева фондација за отворено друштво доделила Америчкој унији за грађанске слободе (АЦЛУ) бесповратна средстава у износу од 50 милиона долара у 2014. години као подршку националној кампањи за реформу кривично-правних политика.

„Сорош зна да окружни тужиоци и правобраниоци држава имају невероватну моћ. За кампању окружног тужиоца округа Кук, Ким Фокс, која је одустала од оптужби у случају Јуси Смолет, потрошио је два милиона долара“, изјавио је Гејнор.

Мегадонатор финансира локалне тужиоце

Тренутни изборни циклус обележен је све већим бројем локалних тужилаца који су победили на изборима уз помоћ новца повезаног са Џорџом Сорошем.

Тако је милијардер донирао најмање милион и по долара калифорнијском Одбору за политичку акцију правде и безбедности (ПАЦ), који је подржао демократу Џорџа Гаскојна из Лос Анђелеса.

Након што је од ПАЦ-а добила око 80.000 америчких долара средстава за оглашавање, Шалена Кук Џонс, изабрана демократска тужитељка округа Чатам у Џорџији, такође је победила на изборима, наводи „Атенс банер-хералд“.

ПАЦ је, такође, финасирао са 116.000 долара успешну кандидатуру окружног тужиоца Кимберли Гарднер у Сент Луису.

Претходно је у извештају „Вашингтон поста“ наведено да су „прогресивни изазивачи“ успешно збацили досадашње носиоце власти након што су примили близу милион долара финансијске подршке од ПАЦ-а у окрузима Арлингтон и Ферфак 2019. године.

Сорос је подржао Паризу Дегани-Тафти да победи окружног тужиоца округа Арлингтон Теа Стамоса и бившег запосленог у Министарству правосуђа Стива Десканоа против окружног тужиоца округа Ферфак Рејмонда Морога.

Извештаји о финансирању кампање које је цитирао „Фокс њуз“ показују да је Дегани-Тафти од ПАЦ-а добила 583.000, а Дескано 392.000 долара.

© AP Photo / Olivier Hoslet, Pool PhotoДен Гејнор: „Ово је операција коју Сорош финансира већ неколико година и осмишљена је да утиче на локалне правне системе широм земље“
Годинама финансирана операција: Како Сорош „купује“  америчко правосуђе - Sputnik Србија
Ден Гејнор: „Ово је операција коју Сорош финансира већ неколико година и осмишљена је да утиче на локалне правне системе широм земље“

Године 2016. Републиканац који се кандидовао за окружног тужиоца у округу Хенри, у Џорџији, повукао се након што је „Сорос фонд менаџмент“ стао иза његовог противкандидата.

„После консултација са мојом породицом и поузданим саветницима, постало је јасно да највероватније нећемо бити успешни против неограничено финансираног противника, а ја одбијам да спроведем своју породицу кроз оно што се догодило на другим изборима које је подржао Сорош“, рекао је тад тужолац Мет Меккорд.

Успешни Меккордов противкандидат, актуелнини окружни тужилац Дариус Патиљо, порекао је тврдње да му је Сорош директно донирао средства. Патиљо и Шалена Кук Џонс тврдили су да им је појачани фокус на Сороша био сметња.

Према Дену Гејнору, иако би се могло рећи да се Џорџ Сорош претвора у фигуру „бабароге“, његов утицај је стваран. Фондација за отворено друштво, коју је основао Џорџ Сорош није званично коментарисала извештај.

Државни тужилац Вилијем Бар упозорио је 2019. године да либерални милијардер Џорџ Сорошфинансира радикалне кандидате за тужиоце“ у градовима широм земље.

Бар је упозорио да би, ако се тако настави, тај тренд могао резултирати порастом насилног криминала.

„Дошло је до развоја догађаја где долази Џорџ Сорош, у претежно демократским срединама и улаже пуно новца да би се изабрали људи који нису заинтересовани за подршку спровођењу закона, односно не интересује их гоњење криминалаца, већ спровођење других друштвених планова. Могли бисмо се наћи у позицији да заједнице које не подржавају полицију можда неће добити полицијску заштиту која им је потребна“, рекао је Бар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала