Јерменија забринута за културно-историјске споменике који су прешли под контролу Азербејџана

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСтепанакерт
Степанакерт - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Јерменије Зограб Мнацакањан је током телефонског разговора са представницима копредседавајућих земаља Минске групе ОЕБС-а рекао да се потписани споразум о прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху не може сматрати свеобухватним решењем Нагорно-карабашког питања, саопштило је Министарство спољних послова Јерменије.

Јерменски министар разговарао је са руским и француским колегама, Сергејом Лавровом и Жан-Ивом Ле Дријаном, и замеником америчког државног секретара Стивеном Биганом о споразуму о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху који су потписали председници Јерменије, Русије и Азербејџана 10. новембра, као и о судбини јерменског културног наслеђа у региону.

„Мнацакањан је истакао да се изјава, чији је циљ успостављање режима прекида ватре и распоређивање мировњака, не може сматрати коначним решењем сукоба у Нагорно-Карабаху“, саопштила је прес-служба јерменског Министарства спољних послова.

Додаје се да је током разговора указано на „кључну улогу Турске у планирању, провоцирању и вођењу рата, који је Азербејџан покренуо против Нагорно-Карабаха, што се манифестовало како директним учешћем у борбеним дејствима, тако и увођењем страних бораца у зону сукоба“.

„Министар спољних послова Јерменије је искључио било какву улогу Турске у мировним операцијама у Нагорно-Карабаху, упркос корацима које је Анкара предузела у том правцу“, саопштила је јерменска прес-служба.

Руски војни хеликопер Ми-24 - Sputnik Србија
Руски мировњаци у Карабаху користиће борбене хеликоптере /видео/

Мнацакањан је нагласио да међународна заједница мора што пре предузети кораке у циљу решавања хуманитарне кризе у Нагорно-Карабаху, „која је настала услед турско-азербејџанске агресије“.

„Министар спољних послова Јерменије је изразио дубоку забринутост судбином јерменских историјско-културног наслеђа на територијама које је Азербејџан окупирао у Нагорно-Карабаху. Он је истакао да је међународној заједници добро познат варварски однос Азербејџана према јерменском наслеђу, услед кога су уништени јерменски споменици у Нахчивану, на територији Азербејџана, као и на територијама Нагорно-Карабаха које су се нашле под окупацијом Азербејџана током првог рата за Нагорно-Карабах (почетком деведесетих година прошлог века)“, саопштава јерменско Министарство.

Такође се наводи да су „саговорници истакли важност наставка рада копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а као јединог међународног формата за посредовање“.

Према саопштењу јерменске прес-службе, с тим у вези је Мнацакањан истакао да ће се о свим питањима, везаним за мировни процес у Нагорно-Карабаху, разговарати искључиво у оквиру копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а, а у том формату ће се заступати интереси карабашких Јермена.

Раније су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана потписали заједничку изјаву о прекиду рата у Карабаху. 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала