Ко је крив за загађен ваздух у Србији

© Tanjug / JAROSLAV PAPЈутарња магла у Новом Саду
Јутарња магла у Новом Саду - Sputnik Србија
Пратите нас
Електропривреда Србије одбацила је данас оптужбе да продају угаљ лошег и непровереног квалитета који утиче на повећање загађености ваздуха, одговарајући тако на тврдње директора истраживачке станице Петница Вигора Мајића да је за нагли скок загађености најодговорнија „угљарска мафија“ која као угаљ продаје јаловину са великим уделом глине.

Директор „Прераде“ у оквиру РБ Колубара Александар Милићевић рекао је Танјугу да „Колубара“ никада грађанима и фирмама није продавала јаловину са високим процентом глине.

Наводи о лошем квалитету угља као узроку загађења су, додаје, паушално изнете тврдње без икаквих доказа и чињеница.

„Колико сам упознат, и директор ЕПС-а је упутио писмо директору Петнице са захтевом да се изнете тврдње аргументују. Да би се утврдио узрок неког загађења, а посебно аеро-загађења, потребне су анализе квалитета ваздуха и праћење тих резултата кроз време. То раде релевантне институције, надлежне за заштиту животне средине“, истакао је Милићевић.

Објашњава да би требало знати да угаљ, пре пласмана купцима, пролази кроз суву сепарацију, чиме се у највећој мери ослобађа од свих примеса, тако да нема говора о томе да се продаје глина или јаловина уместо угља.

„РБ Колубара послује са купцима угља који приликом потписивања уговора добијају и декларацију за асортиман угља који појединачно купују. Сваки асортиман угља има посебну декларацију, а такође свакодневно се у акредитованој лабораторији ради узорковање и анализа производа“.

Додаје да сваки купац угља има могућност да рекламира производ ако испоручени угаљ не одговара стандардима по декларацији.

Комисија Огранка РБ Колубара реагује по упућеној рекламацији и одлази до купца на проверу, каже Милићевић.

„О задовољству купаца квалитетом угља који се испоручује из РБ Колубара најбоље сведочи податак о минималном проценту рекламација након доставе на адресу, као и велика потражња за нашим производом на тржишту. Редовно се припремају и извештаји о рекламираним количинама“.

Како каже, на основу испоруке сушеног угља проценат одобрених рекламација у односу на укупну испоруку за првих девет месеци 2020. године је 0,05 одсто, а за исти период проценат одобрених рекламација на основу испорученог сировог угља је 0,1 одсто.

Такође, истиче да Огранак РБ Колубара продаје угаљ свих асортимана транспарентно и јавно, путем јавних позива, посебно за сваку категорију купаца.

Већина купаца пријављује се за куповину сушеног угља, асортиман комад и комад-коцка и сировог комада.

Највећи број домаћинстава управо користи те врсте угља, кажу у „Колубари“.

Милићевић додаје да Огранак РБ Колубара ради и анкетирање задовољства купаца и да су оцене позитивне.

Коментаришући изјаву директора Петница руководилац Центра изузетних вредности за хемију, животну средину и инжењерство у Институту за технологију и металургију и експерт за индустријска загађења Драгана Ђорђевић каже за Танјуг да таква сазнања нема, али да би било погубно уколико су Мајићеви наводи тачни.

Она сматра да је да је главни разлог за велико загађење ваздуха то што се огроман део струје у Србији, више од две трећине, добија из лигнита који садржи пуно отровних материја.

Према њеним речима, лигнит је веома лоша врста угља, мале калоријске моћи, а високог садржаја пепела и великог броја токсичних елемената садржаних у њему.

„Приликом сагоревања овог угља издваја се велика количина прашине, која садржи токсичне материје. Оне излазе преко димњака и пошто се електрофилтери термоелектрана за пречишћавање отпадних гасова или не одржавају или се лоше одржавају, велики део прашине и отровних материја доспе у атмосферу“, објашњава Ђорђевић.

Додаје да имамо доста термо-електрана, те да је ваздух изложен великом ризику од загађења, а тиме и здравље људи, јер од лоше хране и воде и можемо да се заштитимо, али од загађеног ваздуха тешко.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала