Лавров: Прво званични резултати избора у Америци, па честитка Путина

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Повода за спекулације на тему зашто председник Русије Владимир Путин још није честитао победнику америчких председничких избора нема. Русија не види основу за тако нешто пре објављивања званичних резултата, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. То се у Америци није догодило, додао је он.

У случају доласка Џозефа Бајдена у Белу кућу, не очекујемо револуционарне промене у политици према Русији, додао је министар.

„Неке револуционарне промене у политици према Русији не очекујемо. Америка је дубоко подељена и то видимо по резултатима гласања на председничким изборима“, рекао је Лавров руским и страним новинарима.

Када је реч о честиткама победнику, шеф руске дипломатије каже да ту нема места спекулацијама и навео да то нису урадиле ни Кина ни Мексико.

„Не бих у томе тражио теорије завере. То је уобичајена учтива пракса“, рекао је он.

Како каже, они који мисле да је могуће честитати пре званичних резултата имају на то право.

„Знамо како су 2016. године многи лидери Европе честитали кандидату који је изгубио па су после брзо повлачили честитке“, рекао је Лавров и додао да су све честитке до сада засноване на проценама медија, друштвених мрежа.

„Ми имамо другачији приступ томе. Морамо сачекати званичне резултате“, рекао је Лавров и изразио наду да ће Вашингтон, који сам има тако архаичан систем гласања, мање пажње посвећивати изборима у другим земљама.

Такође је додао да ће бити увредљиво ако САД поново преко леђа Русије буду решавале свој унутрашње проблеме.

„За последње четири  године, од последњих месеци председничког мандата Барака Обаме била је раширена таква русофобија у америчком друштву да је то сада већ постало део политичке културе. Биће увредљиво ако Америка буде покушавала да уједини нацију на тој русофобној основи“, закључио је Лавров.

Председнички избори у Америци одржани су 3. новембра. Након што су медији прогласили кандидата Демократске стране Џозефа Бајдена за победника, то је учинио и он сам, док је актуелни председник Доналд Трамп рекао да је далеко од тога да су избори готови и да ће правду тражити на суду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала