Лавров верује у Споразум о Карабаху

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров уверен је да ће се Споразум о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху поштовати. Тренутно нема никаквих наговештаја о његовом кршењу, рекао је руски министар. У обраћању новинарима објаснио је да у Нагорно-Карабаху неће бити турских мировњака.
„Уверен сам да ће целовитост тог Споразума бити очувана и да ће се он бити поштован. Видим многе политичке снаге у Јерменији које схватају оно што се дешава и изводе исправне закључке“, рекао је Лавров.

Како је додао, Споразум ствара чврсту основу за напредак у процесу нормализације.

„Веома се надам да ће овај петогодишњи период који смо почели - петогодишњи боравак контингента руских мировњака – омогућити да се створе чврсте основе за даљи напредак у правцу нормализације“, навео је Лавров.

Министар је, такође, нагласио да турских мировњака неће бити у региону Нагорно-Карабаха.

„Граница мобилности турских мировњака биће просторије заједничког центра за контролу примирја који ће се налазити на територији Азербејџана, а не на територији где се одвијао сукоб. Што се тиче изјава изнетих на ту тему у турском парламенту, да ће турски мировњаци радити по истој основи као и руски, то се односи искључиво на центар који ће бити стационаран и никаквих мисија изван њега неће бити“, објаснио је Лавров.

Најновији Споразум, који је постигнут уз учешће Русије, од претходних се разлику је по томе што предвиђа реалан систем мониторинга ситуације у региону, додао је он.

„Нов квалитет свим тим споразумима био је дат онда када су на нивоу председника Русије, Азербејџана и премијера Јерменије последњих недељу дана вођени интензивни преговори. По неколико пута у току дана председник Путин је разговарао са сваким од њих и пажња је била усредсређена на то да се усагласи мировна операција. На крају је постигнут договор, а састав је одредила Русија на молбу Бакуа и Јеревана“, навео је руски министар.

Како је објаснио мониторинг центар ће радити у дистанционом режиму уз коришћење дронова и других технологија.

Лавров је рекао и да не сме бити илузија о томе да би седам региона Нагорно-Карабах остало у истом положају као пре месец дана.

Према његовим речима, „одговорне власти су дужне да објасне становништву да ће у једној етапи процеса нормализације то морати да се реализује у складу са принципима који су већ годинама на столу, које је предложила Минска група ОЕБС и који су створили идеалан пут да се проблем реши без крвопролића, без штете по безбедност било кога у том региону, а пре свега Јермена и других етничких група које живе у Карабаху“, навео је он.

Москва, додао је, види како опозиција у Јерменији покушава да спекулише по питању постигнутог Споразума.

„Да, регистровали смо протесте који су покренути у Јеревану. Видимо до које мере опозиција покушава да спекулише“, рекао је Лавров.  Како је додао, да је постигнуто дипломатско решење за Карабах пет области би свакако припали Бакуу – али мирним путем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала