Нађено решење за спас српске светиње на Косову

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија
Пратите нас
Проблем са путем Дечани-Плав, који је требало да иде кроз заштићену зону манастира коначно је решен. Одлуком Савета за надгледање заштићених зона усвојен је аранжман који ће заштити од оштећења манастир Високи Дечани на Косову и Метохији.

„Одлуком Савета за надгледање заштићених зона усвојен је аранжман који ће заштитити манастир од градње међународног пута, који ће ићи заобилазницом, а заузврат омогућити рехабилитацију постојећег пута кроз зону за локалну употребу. Тиме је обезбеђено поштовање закона“, објавио је на Твитеру игуман Високих Дечана Сава Јањић.

Савет за спровођење и надгледање заштићених зона (ССН) на састанку у Приштини је усвојио аранжман о рехабилитацији путева у општини Дечани у сагласности са релевантним законом Косова о специјалним заштићеним зонама (СЗЗ) од 15. јуна 2008. године, саопштила је Канцеларија ЕУ на КиМ.

Како је наведено, овај аранжман укључује синхрони развој међународног обилазног пута изван граница СЗЗ и локалног пута унутар СЗЗ.

„Сам аранжман има за циљ подстицање односа међу заједницама кроз заштиту верског културног наслеђа и јачање економског развоја општине Дечане као и самог региона. Чланови ССН-а це пратити примену аранжмана уз подршку Кфора који це деловати у оквиру свог мандата“, додаје се у саопштењу.

Подсетимо, у неколико наврата тешке грађевинске машине окруживале су манастир Високи Дечани, бисер српске и светске културне и хришћанске баштине из 14. века, који је под заштитом Унеска. Због проласка великог броја тешких грађевинских возила била су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима. Радови су прекидани интервенцијом Кфора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала