Пиколо флаута: Откријте све чари малог, али моћног инструмента

© Фото : Приватна архива Снјежане ПавићевићКада инструменте укрсте флаутискиње Ана Каличанин Радивојевић и Снјежана Павићевић
Када инструменте укрсте флаутискиње Ана Каличанин Радивојевић и Снјежана Павићевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Пиколо флаутисткиња Снјежана Павићевић окупила је разноврстан ансамбл са којим ће вечерас од 18 и 20 часова на камерној сцени Београдске филхармоније показати све чари свог малог, али моћног инструмента.

„Замислили смо то као дружење колега из оркестра који свирају различите инструменте и то оне који се ретко представљају солистички. Публика нема често прилике да изван оркестра чује пиколо флауту, тубу или удараљке. Пиколо флауту публика углавном познаје као високи инструмент који се чује изнад целог оркестра и можда мисле да није пријатно седети поред пиколо флауте у оркестру. Зато је наша мало шаљива идеја да им покажемо да пиколо флаута није неомиљени инструмент у оркестру и да колеге радо сарађују са мном“, каже за Спутњик Снјежана Павићевић.

© Фото : Приватна архива Снјежане ПавићевићСнјежана Павићевић и Александар Радуловић дочараће доба ренесансе
Пиколо флаута: Откријте све чари малог, али моћног инструмента - Sputnik Србија
Снјежана Павићевић и Александар Радуловић дочараће доба ренесансе

Најмањи и највећи дувачки инструмент

Са Снјежаном ће свирати Ана Каличанин Радивојевић (флаута), Михаило Саморан (кларинет), Сава Ђурић (фагот), Корнел Папишта (туба), Александар Радуловић (тамбурин), Јелена Димитријевић (виолина), Ивана Узелац (виола), Павле Поповић (виолончело), Милана Зарић (харфа) и Слађана Гајић (клавир).

„Биће различитих комбинација. Пиколо флаута и тамбурин је врло необичан дует. Биће то једна мало ренесансна композиција. Имаћемо и различита трија (пиколо, фагот и клавир; пиколо, кларинет и клавир), па дует пиколо флауте и тубе — највећи и најмањи дувачки инструмент. Свираћу дует са харфом и у квартету са гудачима (виолина, виола и виолончело)“, најављује Павићевић.

© Фото : Приватна архива Снјежане ПавићевићНајмањи и највећи дувачки инструмент - Снјежана Павићевић (пиколо флаута) и Корнел Папишта (туба)
Пиколо флаута: Откријте све чари малог, али моћног инструмента - Sputnik Србија
Најмањи и највећи дувачки инструмент - Снјежана Павићевић (пиколо флаута) и Корнел Папишта (туба)

Пиколо флаута и будилник

Снјежана ће заједно са колегама из оркестра извести репертоар широког распона, од ренесансе до савремених дела и показати како глуми аларм и имитира муве или свица.

„Имаћу дует и са једним необичним инструментом — будилником. Биће ту различитих звукова, комбинација инструмената и жанрова. Извешћу и квартет који је пре две године виолиниста Алексеј Гудесман, гост Београдске филхармоније, написао за флауту, виолину, виолу и чело. Питала сам га да ли могу његову композицију да свирам на пиколо флаути и он је био одушевљен. Воли све те луде идеје. Све што је необично је добродошло“, истиче Снјежана Павићевић.

© Фото : Приватна архива Снјежане ПавићевићФлаута међу гудачима - Јелена Димитријевић (виолина), Ивана Узелац (виола), Павле Поповић (виолончело) и Снјежана Павићевић (пиколо флаута)
Пиколо флаута: Откријте све чари малог, али моћног инструмента - Sputnik Србија
Флаута међу гудачима - Јелена Димитријевић (виолина), Ивана Узелац (виола), Павле Поповић (виолончело) и Снјежана Павићевић (пиколо флаута)

Пиколо флаута соло данас

Савремени композитори су све заинтересованији за пиколо флауту.

„У бароку није било пиколо флауте, у класици је ретко коришћена. Бетовен ју је у свега три симфоније користио. Од романтизма па наовамо она постаје заступљенија у симфонијској литератури. Неретко имате и по две — три пиколо флауте, као код Малера и Шостаковича. Често се користи и увек се чује, јер од свих дувача производи највише тонове. Модерне пиколо флауте су лепо избалансиране, регистри су уједначени. Не дешава се више да горњи регистар буде продоран, а доњи да једва чујемо, тако пиколо флауту сада можемо да слушамо и соло“, наводи Снјежана Павићевић и додаје да су композитори све заинтересованији за писање партитура за камерне ансамбле са пиколо флаутом.

© Фото : Приватна архива Снјежане ПавићевићСнјежана Павићевић и Михаило Саморан
Пиколо флаута: Откријте све чари малог, али моћног инструмента - Sputnik Србија
Снјежана Павићевић и Михаило Саморан

У свакој епохи ова пиколо флаутисткиња, чланица Београдске филхармоније, има неку драгу композицију и истиче да се њен инструмент најбоље слаже са својом групом — са флаутама.

„То је најприроднији спој. Имамо и алт и бас флауте, па се може направити читав ансамбл флаута и ту се пиколо флаута најбоље уклапа. Али све комбинације које ће публика чути вечерас су врло пријемчиве и пријатне за уши“, каже Снјежана Павићевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала