Руска делегација иде у Турску, на агенди детаљи заједничког центра за Карабах

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаДолазак руских мировних снага у Нагорно-Карабах
Долазак руских мировних снага у Нагорно-Карабах - Sputnik Србија
Пратите нас
Након потписивања Меморандума о заједничком центру за контролу примирја у Нагорно-Карабаху, делегације две земље ће размотрити детаље на састанку у Турској.

Према речима шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа, представници Русије ће стићи у Турску у петак.

„Сматрамо важном позицију Русије по питању Нагорно-Карабаха. У петак ће у Турску доћи делегација из Русије како бисмо размотрили детаље у вези са формирањем заједничког центра за контролу примирја у Нагорно-Карабаху“, рекао је Чавушоглу на конференцији за новинаре у Бакуу, престоници Азербејџана.

Министри одбране Русије и Турске Сергеј Шојгу и Хулуси Акар потписали су јуче Меморандум о формирању заједничког центра за контролу прекида ватре у Нагорно-Карабаху.

Заједнички центар ће се налазити на територији Азербејџана и његов задатак ће бити прикупљање и провера информација о поштовању режима прекида ватре. Центар ће служити и за разматрање било каквих жалби, питања или проблема, повезаних са кршењем споразума.

Раније су се лидери Русије, Азербејџана и Јерменије договорили о прекиду борбених дејстава у Карабаху. Према овој изјави, борбена дејства прекинута су од поноћи 10. новембра, Јерменија и Азербејџан се заустављају на заузетим положајима и морају да размене заробљенике. Осим тога, у Нагорно-Карабаху су размештене руске мировне снаге.

Документ потписан 10. новембра представља четврти покушај постизања стабилне деескалације. Претходна три била су неуспешна.  

Јерменски премијер Никол Пашињан назвао је овај споразум за њега изузетно тешком одлуком. Са друге стране, председник Азербејџана Илхам Алијев потписивање документа сматра капитулацијом Јерменије. Алијев је рекао да је споразум повољнији за Баку, да је сада завршена војна фаза и могуће је прећи на политичка питања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала