Скупштина усвојила законске измене којим је омогућена обавезна вакцинација

© Tanjug / NIKOLA ANDJICЧланови Владе Србије на седници у Скупштини
Чланови Владе Србије на седници у Скупштини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о заштити од заразних болести, којим је, између осталог, омогућена и обавезна вакцинација и кажњавање оних који не носе маске тамо где је прописано.

Закон ће ступити на снагу када буде објављен у „Службеном гласнику“, а по одлуци посланика закон може ступити у краћем року од 8 дана од објављивања уколико то буде потребно.

Изменама Закона предвиђено је, поред осталог, да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва.

Лаборанты в лаборатории компании Johnson & Johnson в Бельгии - Sputnik Србија
Глобална трка за продају вакцина бруталнија од трке за оружјем

Измене овог Закона биле су изнуђене проблемима у санкционисању оних који крше противепидемијске мере у време епидемије вируса корона.

Ванредна вакцинација, која може бити препоручена или обавезна, наређује се актом министра здравља, у складу са препорукама Светске здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести.

Закон прописује и казне за оне који би одбили обавезну имунизацију у износу од 50.000 до 150.000 динара за физичко лице.

Ношење заштитних маски тамо где је прописано контролисаће санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција.

Поред казне за физичко лице у висини од 5.000 динара, прописане су и казне за правне субјекте и одговорне особе, од 30.000 до 300.000 динара.

Тако ће, према новом Закону, сви који су до сада и поред тога што су позитивни на САРС-КоВ-2, али без симптома или са лаком клиничком сликом болести и слободно шетали, морати у кућну изолацију уколико нису за хоспитализацију.

Медицинска сестра припрема вакцину против ковида - Sputnik Србија
Србија обезбедила 1,8 милиона доза, највероватније, америчко-немачке вакцине

У кућни карантин од 14 дана ићи ће сви који су били или за које постоји сумња да су били у контакту са зараженим. Те мере доноси инфектолог или други лекар, а у оба случаја на основу тог решења може да се отвори боловање.

Изменама Закона предвиђено је, такође, да ресорни министар може да донесе одлуку о ограничавању слободе кретања у свим установама колективног смештаја, а за контролу ове мере биће задужена санитарна инспекција.

Према измена новог Закона, министар здравља има шира овлашћења и могућност доношења одређених мера.

Министар на основу предлога Комисије и Завода може наредити:

  1. забрану окупљања на јавним местима;
  2. ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом;
  3. забрану или ограничење путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести;
  4. забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;
  5. ванредну вакцинацију;
  6. мере личне заштите од инфекције.
  7. обавезан лекарски преглед, лабораторијско испитивање или подношење извештаја о лабораторијском испитивању приликом уласка у земљу из одређених земаља.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала