Српски доктор у Минхену ради на проналаску лека за ковид 19

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаРабота мобильных пунктов вакцинации в Казани
Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Србија
Пратите нас
Доктор Славољуб Милошевић, који у лабораторији у Минхену ради на истраживању лекова за ковид 19, каже за РТС да је развој лека далеко компликованији процес од развоја вакцине, па не треба ускоро очекивати резултате на том пољу.

Имунолог Славољуб Милошевић објашњава да је развој лека у односу на развој вакцине поприлично компликована ствар.

„Рекао бих да ће развој вакцине бити далеко бржи од развоја лека за ковид 19“, истиче доктор Милошевић.

Каже да се број истраживања у вези са корона вирусом акумулира невероватном брзином, а да тренутно постоји око 600 лекова који су у различитим фазама развоја.

„Наш имуни систем је предвиђен да реагује против патогена, тако да је далеко једноставније активирати имуни систем против неке стране честице. Када говоримо о лековима, вирус дође, инфицира ћелију и преузме ћелијске механизме за сопствену производњу, тако да морате створити нешто чиме ћете таргетовати специфично вирус, али не и саму ћелију“, објашњава Милошевић.

Третман пацијената у Србији на завидном нивоу

Доктор Милошевић каже да се терапеутски третман ковид пацијената у немачким и српским болницама не разликује много.

„Разлика је само у томе што је здравствени систем у Немачкој далеко развијенији. По информацијама које имам, третман пацијената у Србији је на завидном нивоу, у неким случајевима и бољи него на појединим местима у Немачкој“, сматра Милошевић.

Каже да је чуо да пацијенти у Србији примају и „ремдесивир“ – један од лекова који се користи за ковид пацијенте који се налазе у критичном стању.

„Сви се надају да ће вакцина бити ускоро доступна и да ће болнички персонал и ризичне групе ускоро бити вакцинисани“, истиче Милошевић.

Живот у Немачкој се нормализовао

Доктор Милошевић каже да се ситуација у Немачкој нормализовала у односу на почетак пандемије, када је код људи постојао страх од инфекције.

„Имамо такозвани лаки локдаун, али у животу се не примећује велика разлика у односу на нормално стање, осим што је све лаганије и што су затворени ресторани и спортске институције“, наводи Милошевић.

Истиче да су људи уморни од пандемије и да сви чекају појаву вакцине и повратак у нормалу, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала