СЗО планира да уврсти „Спутњик V“ на листу вакцина које се препоручују за употребу

© Sputnik / Георгий Зимарев / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра припрема вакцину против ковида
Медицинска сестра припрема вакцину против ковида - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска здравствена организација ће унети „Спутњик V“ у списак вакцина које се препоручују за ванредну употребу, ако буде у складу са критеријумима, саопштио је Спутњику представник СЗО.
„СЗО је ступила у контакт са Научно-истраживачким институтом за епидемиогију и микробиологију „Гамалеја“ који је изразио заинтересованост за подношење пријава за укључивање „Спутњика V“ у списак вакцина које препоручује СЗО за коришћење у ванредним ситуацијама и ми са нестрпљивошћу чекамо да добијемо податке о вакцини-кандидату „Спутњик V“. Ако буде откривено да производ који је поднет ради давања оцене буде у складу са критеријумима за укључивање у списак, СЗО ће отворено објавити резултате“, саопштили су у прес-служби.

У СЗО су нагласили да је процес подношења података о леку ради прелиминарне квалификације или уношења у списак за коришћење у ванредним ситуацијама - поверљива информација. Наставак оцењивања података, добијених од произвођача вакцине, зависиће од њиховог квалитет, као и од тога колико су они у складу са критеријумима СЗО.

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Заменик руског Савета безбедности Дмитриј Медведев саопштио је данас да руска влада разматра да понуди истраживачком центру "Гамалеја" да буде одлучујући фактор у производњи и развитку вакцине против корона вируса, додавши да би Русија могла за почетак да месечно прави између 100.000 и милион доза.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала