Чија је Дрина: Изетбеговић и Комшић оптужују Србију да крши суверенитет БиХ

© Sputnik / Маријана КолаковићСтари мост у Вишеграду на Дрини
Стари мост у Вишеграду на Дрини - Sputnik Србија
Пратите нас
Странка демократске акције Бакира Изетбеговића и Демократска фронта Жељка Комшића тврде да, данас потписаном изјавом о изградњи три хидроцентрале у горњем сливу Дрине, Србија крши суверенитет БиХ.

СДА је саопштила да је реч о „грубом нападу на суверенитет Босне и Херцеговине“, а са тим се слаже и Демократска фронта.

Мапа БиХ  - Sputnik Србија
Бука у Сарајеву због страха да се не покваре планови западних бошњачких спонзора /видео/

Из ДФ још додају тврдње да „Србија од раније дугује држави Босни и Херцеговини милијарде марака по основу бесправног искориштавања хидропотенцијала реке Дрине“, преноси Танјуг.

„Наставак пљачке јавних добара БиХ путем нелегалних и противправних ентитетских решења неће бити могућ“, поручују из ДФ-а.

Изјава о ХЕС „Горња Дрина“ темељи се, иначе, на одредбама Закона о унутрашњој пловидби РС, којима су све реке у РС, укључујући Дрину, проглашене „унутрашњим водама РС“.

Из СДА тврде да је то неважећи акт:

„Реч је о неважећим законским одредбама, будући да их је Уставни суд Босне и Херцеговине својом одлуком У-9-19 прогласио неуставним и поништио, појаснивши да реке представљају имовину којом може располагати искључиво држава“, стоји у саопштењу СДА.

Тврде да премијерка Србије, упркос наведеном, потписује противправну изјаву о располагању државном имовином Босне и Херцеговине с ентитетским премијером као неовлашћеним органом, што, како кажу, представља „грубо непоштовање унутрашњих уставних надлежности Босне и Херцеговине“.

Наводе да Влада Србије може преговарати и закључити споразум о пројектима на Дрини искључиво с државним властима Босне и Херцеговине.

© AP Photo / Darko VojinovicБакир Изетбеговић
Чија је Дрина: Изетбеговић и Комшић оптужују Србију да крши суверенитет БиХ - Sputnik Србија
Бакир Изетбеговић

„Сваки покушај да то учини с нижим нивоима, који немају овлашћења за то, представља врло опасно кршење Дејтонског мировног споразума којим је Србија обавезана да поштује суверенитет и унутрашње уставно уређење Босне и Херцеговине“, рекли су из ове странке, објавио је сарајевски портал Кликс.

СДА ће, преко својих изабраних представника, „употребити све расположиве правне инструменте унутар БиХ институција, а ако буде потребно и инструменте преко међународноправних институција, да заштити имовину, права и суверенитет Босне и Херцеговине“, стоји у саопштењу.

Из Демократске фронте су такође рекли да је покушај реализације пројекта „Горња Дрина“ у потпуности противправан чин којим власти Србије показују да не поштују суверенитет БиХ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала