Формиран хуманитарни центар за помоћ Нагорно-Карабаху

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСтепанакерт
Степанакерт - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о формирању хуманитарног центра за Нагорно-Карабах с циљем обнављања цивилне инфраструктуре у том региону, пружања помоћи становницима и повратка избеглица, саопштила је прес-служба Кремља.
„Центар ће чинити представници Министарства за цивилну одбрану, ванредне ситуације и отклањање последица природних катастрофа Русије, Министарства спољних послова Русије, Федералне службе безбедности Русије, као и представници других заинтересованих федералних органа извршне власти. Решавање организационих и других питања повезаних са формирањем и делатношћу центра биће поверено Министарству одбране Русије“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да руски председник рачуна на међународну подршку раду руског центра.

„Замолио бих руско Министарство спољних послова да настави да информише партнере из Минске групе ОЕБС-а о донетим одлукама, као и Међународни Црвени крст, треба обавестити и Комитет Црвеног крста, канцеларију Високог комесаријата УН за људска права“, рекао је Путин на састанку посвећеном решавању хуманитарних питања у региону Нагорно-Карабаха.

Према мишљењу руског лидера, „треба успоставити конструктивну сарадњу са тим структурама, између осталих и са канцеларијом Високог комесаријата УН за избеглице, треба ступити у контакт са колегама из УНЕСКО-а“.

Веома рачунам на њихову подршку. Надам се да ће све ове структуре пружити свестрану подршку делатности центра, рачунам и на допринос и помоћ Заједнице независних држава, са свим могућим учесницима у овом важном послу ћемо блиско сарађивати“, рекао је руски лидер. Истовремено је захвалио учесницима састанка на досад обављеном послу, рекавши да рачуна на њихов „ефикасан, заједнички рад и међусобно, и са колегама из Јерменије и Азербејџана“.

Како је истакао руски председник, центар се формира како би се становницима региона пружила помоћ у решавању најважнијих питања.

„Центар ће се бавити оперативном подршком процесу повратка избеглица у места сталног боравка, интеракцијом са државним органима Азербејџана и Јерменије у циљу обнављања цивилне инфраструктуре и стварања услова за нормалан живот у Нагорно-Карабаху“, рекао је Путин.

Функције центра ће обухватати и координацију рада државних структура. Путин је изразио наду да ће центар сарађивати и са јавним организацијама за пружање хуманитарне помоћи становницима региона, који су страдали услед ратних дејстава.

Поред тога, центар је спреман да помогне владиним органима Азербејџана и Јерменије „да успоставе интеракцију са међународним хуманитарним организацијама и међусобно“, ако им таква помоћ буде неопходна.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала